Larissa Sansour & Søren Lind. Production still from 'In Vitro' (2019). Courtesy of the artist. Photographer Lenka Rayn H
Larissa Sansour & Søren Lind. Production still from 'In Vitro' (2019). Courtesy of the artist. Photographer Lenka Rayn H

Larissa Sansour

Heirloom

12.12.

– 13.04.20

90 lande deltager i år i verdens ældste og nok mest prestigefyldte kunstbegivenhed – Venedig Biennalen, og til at repræsentere Danmark, er den dansk-palæstinensiske kunstner Larissa Sansour udvalgt. Til december 2019 får du mulighed for at opleve udstillingen Heirloom her på Copenhagen Contemporary. Historie, erindringer og identitet er udgangspunktet for Sansours udstilling, som under Biennalen bliver vist i den danske pavillon i Venedig.

Udstillingen Heirloom inviterer publikum ind i et mørkt univers, der består af en science fiction-film, en skulpturel installation og et arkitektonisk indgreb. Science Fiction filmen In Vitro foregår i Betlehem i en ikke så fjern fremtid, hvor en klimakatastrofe har tvunget menneskene til at bo i betonbunkere under jorden. Filmens handling er bygget op omkring en dialog mellem en ældre døende kvinde og en yngre kvinde.

De to kvinder er ikke enige om, hvad der skal til for at sikre overlevelse. Den yngre kvinde stiller spørgsmålstegn ved, om det arvegods og de minder, som hun har fået overleveret, overhovedet kan bruges til noget, når verden er ødelagt, og en ny skal genskabes.

Giver det mening at holde fast ved rester af fortiden og reproducere dens myter og konstruktioner? Er det fortiden, som definerer os, eller er overlevelse forankret i noget andet? Filmen handler dermed om hvad kollektiv hukommelse, eksil og nedarvede traumer egentlig betyder for vores identitet.

Filmen er skabt i samarbejde med Søren Lind og rollerne spilles af de internationale palæstinensiske filmstjerner Hiam Abbass og Maisa Abd Elhadi.

I udstillingen kan man også opleve den skulpturelle installation Monument for Lost Time som er en stor, sort sfære, der i filmen optræder som en slags erindringslager. Og endelig er gulvet delvist belagt med palæstinensiske fliser, som også optræder i filmen.

Statens Kunstfond har stået for at udvælge Larissa Sansour til den danske pavillon på Venedig Biennalen, som er åben for publikum fra den 11. maj til den 24. november 2019.

Om Larissa Sansour

Larissa Sansour er født 1973 i Østjerusalem. Hun er uddannet fra Maryland Institute College of Art og New York University, USA og har været studerende på Det Kongelige Danske Kunstakademi i København. Larissa Sansour er dansk statsborger og bor og arbejder i London.

Larissa Sansour & Søren Lind. Installation view of A Monument for Lost Time (2019). Photographer Ugo Carmeni

Larissa Sansour & Søren Lind. Installation view of In Vitro (2019). Photographer Ugo Carmeni

Larissa Sansour & Søren Lind. Still from In Vitro (2019). Courtesy of the artist.