CC Fælleskaber

Om

Kunstdemokraterne

Usynlige Stier

Torsdagsklub

Smugkig ind i CC Fællesskaber

Hvad er CC Fællesskaber?

CC Fællesskaber er en række kunstprojekter, der skaber forandring sammen med børn, unge og voksne fra alle dele af samfundet. Vi laver nye forbindelser på tværs af kulturer, områder og brancher, der bliver til helt konkrete initiativer som workshops, ungekorps, klubber.

Vores metode er udviklende og undersøgende, og CC Fællesskaber er drevet af nysgerrighed og ønsket om at udveksle erfaringer og knowhow og opdyrke relationer med udgangspunkt i kunsten. Vi stræber mod konstant at invitere og engagere nye samarbejdspartnere.

Du kan læse om alle vores samarbejder her på siden.

Vil du vide mere om CC Fællesskaber?

Kontakt os:

ccstudio@cphco.org

Telefon +45 2989 8087

Dagbog

17.7.22

Fokemødet på Bornholm

I år var Kunstdemokraterne og Sammenslutningen af Unge med handicap igen af sted på Folkemødet sammen. Som en del af Den Sociale Scene satte vi fokus på Tolerance gennem forskellige kunstneriske greb. Blandt andet kunne man høre et poetisk lydværk og skrive videre på et stort digt om tolerance.

2.6.22

Børnedistortion

CC Studio rykkede ud til årets Børnedistoriton på Enghave plads. Her var plads til leg og eksperimenter med farver og himmelstudier. Flere end 400 børn og voksne besøgte værkstedet i løbet af dagen.

28.5.22

Bloom

I foråret rykkede CC Studio ud i Søndermarken til Bloom Festival med kunstneriske oplevelser inspireret af vores udstilling Science og Samtidskunst. Her kunne Bloom-gæsterne spejle Søndermarken, blive en del af et stort fællesværk lavet af sæbebobler med maling og tegne fotosyntesen ved at undersøge planter trække vejret under vand. Foto: Malthe Ivarsson

24.4.22

CC Studio X FGU Hovedstaden

FGU Vesterbro og FGU Østerbro arbejdede på værker inspireret af udstillingen Light and Space, og til deres udstillinger var der både musik, ASMR, lysbokse, foto og video. Begge udstillinger blev vist på CC for masser af nysgerrige gæster.

10.2.22

CC Studio X Det Frie Gymnasium

Designelever fra Det Frie Gymnasium valgte hver et værk fra udstillingen Light & Space, som de ville fortolke og undersøge og skabe deres af værk udfra. Det blev til en flot og mangfoldig udstilling i CCs Fællesrum en mørk vinteraften.

14.8.21

CC Fællesbold

En lørdag i august blev parkeringspladsen foran CC omdannet til en fodboldbane og en stor turnering blev afholdt i samarbejde med NGO’erne FANT, Ombold og Street Society. Der blev spillet fodbold i flere timer og i løbet af dagen kunne man male sin egen sportstrøje, skrive poesi og se dokumentar om Ombold af Kristian Lytken Laursen. Både CC og Torsdagsklubben stillede med hold til turneringen. CCs eget hold fik desværre sidstepladsen i turneringen.

19.7.21

Folkemødet på Bornholm

Som en del af den Sociale Scene tog Kunstdemokraterne og SUMH (sammenslutningen af unge med handicap) afsted til Bornholm for at tale om at være ung og at tilhøre et fællesskab. De var på scenen to gange i løbet af Folkemødet og fik startet en samtale om fællesskab ved at inddrage publikum og høre deres fortællinger om et godt fællesskab de har været en del af. Alle historierne blev en del af Fællesskabstræet som voksede og voksede i løbet af Folkemødet.

17.7.21

Digitalt Folkemøde

En del af Folkemødet var i år digitalt og en del af programmet på den Sociale Scene blev livestreamet fra CC. Om formiddagen stod Kunstdemokraterne og SUMH (sammenslutningen af unge med handicap)  for et kunstnerisk indslag med poesi, performance, billedkunst og et interview med forsker Emil Falster om inkluderende fællesskaber. Som en ramme for både det digitale event og senere på Folkemødet på Bornholm udviklede sig et Fællesskabstræ.

30.5.21

Børn og unge fra Avnstrup til workshop Under Buen

Under Bispeengbuen på Nørrebro holder Street Society til. De er en NGO, der arrangerer gadefodbold og turneringer for børn og unge. Søndag den 30. maj havde de sammen med Together We Push inviteret børn og unge fra Avnstrup Asylcenter til workshop. CC var med til at lave workshoppen om kunst i sporten, fællesskab og politik. Vi lavede bannere og flag med politiske og personlige budskaber som blev hængt op under turneringen. Det hele skal bruges igen til CC Fællesbold, en stor turnering på CC den 14. august

17.5.21

Time To Activate

Kunstdemokraterne indtog Ofeliaplads den 17. maj med deres OPSKRIFT PÅ OPRØR. Som en del af arrangementet ”Time to Activate” afholdt af Roskilde Festival i samarbejde med Det Kongelige Teater havde Kunstdemokraterne udviklet en workshop, hvor de tog deltagerne gennem de tre trin, som opskriften består af: 1. Giv slip 2. Giv liv 3. Slip fri. Det gik ikke stille for sig! Forhåbentlig blev deltagerne inspirererede til at være mere modige og oprørske.

11.5.21

Besøg på Københavns Rådhus

Ungerådet i København inviterede Kunstdemokraterne til møde på Rådhuset for at tale om samarbejde. Der blev udvekslet ideer, diskuteret og fortalt – og spist rådhuspandekager. Mange gode ideer kom på bordet, og lige nu er fokus på at lave interventioner i byrummet, kreativ klimakampagne og arbejde for bedre seksualundervisning, som er ét at Ungerådets fokusområder.

28.4.21

Workshop Under Buen

Kunstdemokraterne og CC var inviteret med til workshop hos Urban 13, der driver en masse spændende projekter Under Buen på Frederiksberg/Nørrebro. Der skal være kunst Under Buen, og Kunstdemokraterne var inviteret med for at give input til, hvordan man kan arrangere kunstudstillinger midt i byen – og gøre det, så det forbliver et sted for alle.

28.4.21

Lær med kunst og fernisering

Minipavilloner fyldt med yndlingsmad, hurtige skibe og minder fra hjemlandet. Projektet Jeg kan skabe sluttede med fernisering på CC den 28. april. Eleverne fra modtageklassen med hjemlande som Uganda, Thailand, m.fl. fortalte – for det meste på dansk – om deres værker, ideer, tanker og udfordringer og om at prøve sig frem og lave om undervejs. Som fx når en konstruktion i leret ikke lige makker ret.

23.4.21

Modtageklasse på CC

Skibe, selvportrætter, madretter og huse i ler. I april måned har eleverne fra modtageklassen 8.M fra Rådmandsgade Skole arbejdet med at skabe små værker i ler på CC, mens de snakkede og lærte hinanden og stedet at kende. Projektet Jeg kan skabe er udviklet af projektleder Kirsten Rotbøll Lassen i samarbejde med CC. Forsker Lars Emmerik Knudsen fra DPU gennemarbejder nu data fra projektet og undersøger, hvad det at arbejde sanseligt med kunst betyder for de unge i modtageklassen.

8.4.21

Torsdagsklubben har tegnet

Når du besøger CC kan du tage Sportsbladet i hånden og bruge det som guide til at opleve udstillingerne Art of Sport og Short Story. Bladet rummer spørgsmål og opgaver til kunstværker, spændende artikler og meget mere. Til at lave Sportsbladet har vi fået særlig hjælp af vores venner; Torsdagsklubben, og mange af de tegninger, du finder i bladet, er tegnet af dem. Læs med når CC snart åbner igen!

4.2.21

CC Torsdagsklub

Under anden nedlukning besøgte CC Studios kunstformidler CC’s Torsdagsklub i Lundtoftegade hvor deltagerne bor.
Klubben arbejdede på at producere tegninger til et magasin til en kommende udstilling, og de viste boligkvarteret frem. Derudover blev der drukket saftevand, spist slik og talt om hvorvidt romkugler smager godt eller ej.

5.12.20

Kunstdemokraterne på Ungdomsøen

En solrig decemberdag tog en gruppe af Kunstdemokrater en tur ud til Ungdomsøen. Øen er det gamle Middelgrundsfort, og er nu et sted for Danmarks unge. Kunstdemokraterne var blevet inviteret til at udtænke en idé for, hvordan alle de, der besøger øen, kan ”sætte deres aftryk”. Efter en rundvisning i de lange underjordiske gange gik Kunstdemokraterne i gang med at udtænke en plan.

23.2.21

Det frie Gymnasium laver film

”Lav en film på to minutter med inspiration fra videoinstallationen LOOK AT ME af kunstneren Christian Falsnaes.” Sådan lød opgaven til en HF-klasse på Det frie Gymnasium i januar måned. Det blev til seks stærke lyd- og billedfortællinger, som kan ses længere nede på denne side.

CC har samarbejdet med Det frie Gymnasium om undervisningsforløb siden 2018.

 

4.2.21

Online boglancering: ”FællesSkaber”

Da Folkemødet på Bornholm 2020 desværre måtte aflyses, besluttede alle partnere bag den Sociale Scene at arbejde sammen på en udgivelse om, hvad fællesskaber har betydet under corona. I bogen kan du blandt andet læse om værket Labyrinth, om hvordan Kunstdemokraterne har savnet at føle sig som en del af et fællesskab under nedlukningen, og hvordan det er gået op for dem, at fælleskab er vigtigt.

1.12.20

Plakatkampagnen ”Lyt højere”

I løbet af december kunne man se Kunstdemokraternes plakatkampagne Lyt højere rundt omkring i København. Kampagnen handlede om, at vi alle skal lytte mere, til hinanden, dem, vi er uenige med, os selv og til naturen. Kunstdemokraterne havde arbejdet på at finde et fælles budskab inspireret af udstillingen In Focus: Statements, som skulle få de, der så plakaterne til at stoppe op og forhåbentlig tænke en ekstra gang over, om vi husker at lytte.

5.11.20

Kunstdemokraterne på Radio Loud

I forbindelse med Esben Weile Kjærs udstilling lavede ”Forstærket” et program om at være ung, corona og kunst. De to Kunstdemokrater Sumaya og Simone fortalte om, hvordan det er at være en del af CC, og hvad de har fået ud af at være en del af Kunstdemokraterne. Simone læste et digt op, som hun har skrevet om det at være en del af noget, der er større end én selv, nemlig et fællesskab.

19.2.21

Interview med Nadia Nadim

Huda og Yasmin fra Torsdagsklubben fik mulighed for at snakke med deres sportsidol, fodboldspilleren, Nadia Nadim over Zoom. Pigerne spiller selv fodbold og talte med Nadia om, hvordan det nogle gange kan være svært at være de eneste piger på banen.

Hele interviewet bliver bragt i ’sportsbladet’ i forbindelse med den kommende udstilling Art of Sport

24.8.20

Kunstdemokraterne besøger Sjælsmark

En gruppe af CCs Kunstdemokrater tog til udrejsecenter Sjælsmark for at se, hvad det egentlig er for et sted. En tur rundt på Sjælmark og en god snak gav os indblik i det danske asylsystem og hvordan det fungerer. Læs mere om Kunstdemokraterne HER.

11.9.20

Film og paneldebat

Den poetiske kortfilm Ramadan Muslim skabt af digter Naiha Khiljee og videograf Anne Ahn Lund havde sin premiere på CC. Filmen er skabt over digtet Ramadan muslim fra digtsamlingen Kære søster. Efterfølgende var deltagerne fra filmen på scenen for at fortælle om, hvordan de oplevede ramadanen under COVID-19.

5.9.20

Art Talk med Sam Durant

Kunstneren Sam Durant besøgte CC for at fortælle om sit arbejde med værket Labyrinth, og om hvordan det oprindeligt blev til i samarbejde med fængselsindsatte i Philadelphia. Med kurator Jannie Haagemann og formidler Karen Bohøj fra CC snakkede vi om, hvordan værket har udviklet sig i på CC, hvor gæsterne har skabt egne små værket om hvordan corona påvirker vores verden.

Alle værkerne har hængt på Labyrinth‘s hegn og er nu et vidnesbyrd fra 2020.

25.6.20

Sommerskole

Sommeren igennem inviterede vi børn og unge på sommerskoler her på kunstcentret. Vi arbejdede med udstillingerne, øen og naturen omkring os og skabte nye kunstværker. Hver uge blev afsluttet med en udstilling, hvor børnene selv tog imod gæster og fortalte om de nye værker.

17.7.20

Sommeruge for familier

Som afslutning på ugen, hvor familier har arbejdet med og udfoldet kunsten på CC, afholdt vi fernisering i beboerhuset i Vermundsgade. Udstillingen var inspireret af værkerne fra In Focus: Statements. Flag, bannere og plakater med stærke budskaber blev til ud fra snakke om demokrati, magt, eget liv og oplevelser.

25.6.20

Statement Studio

Da udstillingen In Focus: Statements åbnede i juni, åbnede Statement Studio også. Statement Studio er et værksted hvor man kan udforme sit eget budskab. Man kan trykke, male, tegne og lave et badge så man kan bære sit budskab på tøjet. Statement Studio er en udendørs container foran CC til slut august.

1.7.20

Åbning af Kunstcontainer

Som en del af kunstprojektet Usynlig Stier åbnede kunstcontaineren på Krakas plads med fernisering, artist talks og DJs. Containeren er et sted for kunstneriske dialog og samskabelse med de lokale beboere og lokale aktører. Usynlige Stier er et samarbejde mellem beboere, flere organisatationer og Copenhagen Contemporary.

29.7.20

Kunstdemokraternes uge

Kunstdemokraterne er CCs unge fællesskab, der arbejde med kunst og demokrati. I løbet af ugen samlede vi inputs og viden fra gæster til Kunstdemokraternes arbejde om kunst, demokrati og aktivisme. Vi snakkede om indflydelse gennem ”udenomsparlamentarisk” aktivitet, at være politisk i kraft af den man er og hvordan man finder sit aktivistiske sprog.

29.7.20

Drømmeværksted med Gudrun Hasle

Som en del af sin udstilling på CC sammensætter kunstneren Gudrun Hasle et kæmpe kunstværk bestående af små drømmeværker skabt af os alle. Vi inviterede til det første drømmeværksted på CC, men vi har også været på farten sammen med Gudrun Hasle og bl.a. besøgt et herbergcenter og børn på Nørrebro, som også har bidraget til værket.

15.7.20

Bannerworkshop med Kunstdemokraterne

Som en del af Statement Studio inviterede Kunstdemokraterne til bannerworkshop. Her blev snakket om budskaber, hvad de indeholder og hvad der gør dem stærke. Alle bannerne blev hængt i Statement Studio containeren som en del af udstillingen In Focus: Statements.

1.5.20

Undervisning under corona

Da skolerne åbnede op efter corona i alternative klasselokaler, underviste CC Studio mindre grupper af elever fra Nørre Fælled Skole i medborgerhuset i Vermundsgade. Eleverne lavede deres egne fortune cookies, inspireret af Felix Gonzales-Torrres værk, som under første bølge af corona var udstillet både på CC, rundt om i byen og i private hjem.

20.2.19

Udstilling om demokrati

Et hold fra Peder Lykke Skolen i København slog sig ned på CC i dagevis for at diskutere kunst, ytringsfrihed og demokrati – og byggede udstillingen Black Box med statements i ord, billeder og lyd.

Vis flere

Vis færre

Fra Usynlige Stier til
Områdefornyelsen Skjolds Plads

CC var i årene 2019-2022 partner i Usynlige Stier, et projekt, der fik støtte fra Slots- og Kulturstyrelsens pulje til kunst og kultur i udsatte boligområder.
Projektet fandt sted i Sigynsgadekvarteret i København, og deltagere i projektet var ejerforening, andelsforening, boligforeningerne VIBO og Bo-Vita, kunstnere, beboere og CC. Helt tilbage fra 2018 har CC samarbejdet med Helhedsplanen i området.

I projektet var kunsten omdrejningspunktet for at indfri projektets mål om øget tryghed og nye fællesskaber på tværs af aldersgrupper, social, kulturel og religiøs baggrund. Beboere og kunstnere samarbejdede om anderledes måder at lave kunst sammen på gennem kunstnerisk mesterlære, samskabelse, kunstture, workshops og deltagelse i Kunstklubben, der var besluttende om valg af kunstnere og projekter. Flere end 10 professionelle billedkunstnere deltog. CC havde plads i styregruppen, metodegruppen og Kunstklubben.
Kunstklubbens medlemmer var alle bosat i området omkring Krakas Plads. Alle – børn, unge, voksne – kunne være medlemmer. Vi mødtes for at opleve, diskutere og skabe kunst sammen, og klubben havde også formelle opgaver, der gik ud på at beslutte, hvilke kunstnere der skal udvikle værker og aktiviteter i området.

Kunstcontainer og andre værker

Som en del af projektet etablerede CC i samarbejde med beboere, kunstnere og Helhedsplanen Vores Kvarter en Kunstcontainer på Krakas Plads, og en række andre midlertidige kunstværker blev skabt i området – bl.a. en kunsthave.

Kunstklubben fortsætter arbejdet med at drive kunstværker og steder, og nu fortsætter arbejdet med kunsten som metode til forandring gennem et samarbejde mellem CC og Områdefornyelsen Skjolds Plads.

CC håber også at kunne fortsætte det tætte samarbejde med boligområdet på mange forskellige måder bl.a. med fritidsjobbere fra området, busture med besøg på CC og Familieuger om sommeren.

Kunstdemokraterne

Kunstdemokraterne er et fællesskab for unge mellem 15-25 år, der arbejder med kunst, politik, aktivisme og demokrati gennem forskellige aktiviteter, events, workshops og samarbejder.

Kunstdemokraterne har skabt et rum, hvor samtaler, overvejelser og inspiration omsættes til handlinger og fysiske former, og gruppens arbejde fører ofte til konkrete initiativer, der involverer andre unge. Med kunsten som omdrejningspunkt er Kunstdemokraterne en stemme i samfundet.

Gruppen har skabt et værk til Ungdommens Folkemøde, besøgt Sjælsmark Udrejsecenter, arbejdet sammen med Ungdomsøen, arrangeret bannerworkshop som en del af konceptet ”Statement Studio”, står bag plakatkampagnen ”Lyt Højere” i København og meget mere.

Alle unge kan være med. Vil du?

Kunsten er rammen for Kunstdemokraternes arbejde, men man behøver slet ikke være kunstner for at være med. Idéerne fra deltagerne sætter dagsordenen. Kunstdemokraterne mødes hver anden torsdag i gruppens værksted på CC – de spiser sammen, arbejder i værkstedet og videreudvikler projekter. Er du interesseret i at vide mere, så følg med i Facebookgruppen, kom til det næste torsdagsmøde eller kontakt Emma Sofie Jensen på emma@cphco.org.

Kunstdemokraterne er støttet af Roskilde Fonden.

Kunstdemokraterne siger

Kunstdemokraterne x SUMH

I 2022 inviterede Kunstdemokraterne og Sammenslutningen af Unge Med Handicap (SUMH) til et interaktivt kunsteksperiment, der satte fokus på og udforskede begrebet TOLERANCE. Projektet sluttede af med en udstilling på CC om TOLERANCE som kulminationen på et års samarbejde mellem Kunstdemokraterne og SUMH.

Flere af værkerne i udstillingen er blevet til i samarbejde med deltagere på Folkemødet på Bornholm og Ungdommens Folkemøde i Valby. Deltagerne har bidraget med deres tanker om, hvad tolerance er, og hvad tolerance betyder lige nu.

Projektet om TOLERANCE er en del af et toårigt samarbejde mellem Kunstdemokraterne og SUMH. Hvert år har vi været på Folkemødet på Bornholm, til Ungdommens Folkemødet og afholdt et event på CC i forbindelse med Internationalt Handicapdag d. 3. december.

Tak til Bevica Fonden for at muliggøre samarbejdet.

Torsdagsklubben

Workshops, kunstværker, diskussioner, larm og leg. Når Torsdagsklubben, en fritidsklub for 10-15-årige, der bor i Lundtoftegade på Nørrebro, indtager kunstcentret, er der gang i huset. Klubben har nu sit eget klublokale på CC, og sammen med kunstformidlerne arbejder de med aktiviteter i hele huset og udenfor. Planen er, at deres familier også inviteres.

CC har udviklet fritidstilbuddet sammen med Nørrebrobyggerne, den boligsociale indsats i Lundtoftegade på Nørrebro, og udstillingsstedet Til Vægs. Målet er at udvikle et tilbud om kunstneriske fritidsaktiviteter, der foregår i et fællesskab midt i kunsten for at give de unge muligheden for at opleve kunsten som en vej til styrket kreativitet, glæde og selvværd. På længere sigt kan de unge måske arbejde på CC i fritidsjobs.

Nye Kompetencer er støttet af Sportgoodsfonden.

 

 

 

Interview med Nadia Nadim

I forbindelse med udstillingen Art of Sport, har CC Studio udarbejdet et sportsmagasin. Her har Torsdagsklubben bl.a. bidraget med tegninger og konkurrencer, og så har Huda og Yasmin fra klubben været så heldige at få lov til at interviewe deres store idol fodboldspilleren Nadia Nadim!

Læs deres spørgsmål til hende i interviewet her.

Herbergscentret Sundholm

Vi samarbejder også med brugere og ansatte fra Herbergscentret Sundholm. Indtil videre har vi afholdt åbne kunstworkshops for beboere og brugere, og nu fortsætter vi med at afklare, hvordan samarbejdet bedst kan tage form, og hvordan CC kan tilbyde deltagerne et frirum i form af et etableret kulturelt fællesskab. Billedkunsten er et oplagt rum, hvor deltagerne inviteres til at sætte ord og begreber på indtryk og følelser, og hvor nye fællesskaber, samtaler og forståelser kan opstå.

CC ✕ unge ordblinde fra FGU

Nogle projekter er fortsat, selvom kulturen og CC er lukket ned for en stund. Det gælder vores samarbejde med en gruppe ordblinde unge fra FGU (den Forberedende Grunduddannelse), som har skabt deres eget værk inspireret af Gudrun Hasles udstilling Im hideng indart the ligt. Hasle bruger sin ordblindhed aktivt i sin kunst, og præcis som hende træder de unge frem i sårbarhedens lys og bruger kunsten til at visualisere deres daglige kamp med ordene. Samarbejdet er mundet ud i en film, du kan se ovenfor.

Madeleine og Isa har været i Kulturen på P1 for at fortælle om deres egne produktioner inspireret af Hasle, og du kan lytte med her.

CC ✕ Det Frie Gymnasium

Eleverne fra Det Frie Gymnasium fik til opgave at lave en film inspireret af Christian Falsnaes’ udstilling LOOK AT ME, der blev vist på Copenhagen Contemporary i 2020. Formålet med forløbet var at arbejde med en konkret kunstnerisk case med udgangspunkt i en række benspænd:

  • – Producer en film på 2 minutter. Fagligheder fra de tre fag: medie, design og musik skal være i spil.
  • – Tag udgangspunkt i udstillingen LOOK AT ME. Det står jer frit for, om I ønsker at tage fat i enkeltelementer, tematikker m.m., som udstillingen inspirerer jer til at arbejde med.
  • – Filmen skal kunne opleves som en form for svar eller reaktion på LOOK AT ME
  • – I skal kunne pege tilbage på eller trække tråde til udstillingen.

Resultaterne kan du se i filmen herunder:

Gruppe 1Gruppe 2, Gruppe 3Gruppe 4, Gruppe 5Gruppe 6