Lørdag 3.10.20
[AFLYST] Hvordan jeg mødte USA
Om
[AFLYST] En optakt til det amerikanske præsidentvalg
Det er fire år siden, at Donald Trump besejrede først alle sine republikanske rivaler og derpå Hillary Clinton – og det skete godt et halvt år efter, at briterne havde stemt for Brexit. Store dele af den politiske elite i begge lande måtte dengang tage til efterretning at magten – og dagsordenen – var blevet taget ud af deres hænder.
Hvad vil USA nu? Og hvad fortæller den dybe splittelse i landet os om den politiske virkelighed i resten af verden – også i Europa? Hvad har de sidste fire år lært os om betydningen af økonomi, sundhed, tillid, kultur, medier og magt? Har dramaet i den politiske virkelighed overhalet fiktionen?
Med en måned til præsidentvalget står Copenhagen Contemporary bag et usædvanligt arrangement. Lørdag d. 3. oktober samler vi en enestående række gæster, der alle kender USA. Formatet er utraditionelt: Én efter én går de på scenen, hvor de først besvarer spørgsmålet (“Hvordan jeg mødte USA”) og derefter mødes i diskussion med de øvrige deltagere.
Talere
VIBEKE SCHOU TJALVE er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier og tilknyttet research fellow ved Center for Right Wing Studies, Berkeley. Gennem de sidste tyve år har hun forsket i USA som idélandskab – fra puritanske utopier til Silicon Valleys tech-fantasier. Disse år beskæftiger hun sig med det nye amerikanske højre. Hun er leder af forskningsprojektet Højrefløjens Verden/World of the Right og udgav i foråret antologien Geopolitical Amnesia: The Rise of the Right and the Crisis of Liberal Memory (2020) ved McGill Queens University Press.
EMMA HOLTEN (f. 1991) har arbejdet med feminisme og ligestilling siden hun i 2014 lavede projektet SAMTYKKE om den digitale krænkelse, hun selv oplevede i 2011. Hun har en kandidatgrad i Moderne Kultur fra Københavns Universitet og har ad flere omgange boet i New York. Hun arbejder til daglig som kønspolitisk rådgiver i NGOen Oxfam IBIS og er bosat i København.
BO LIDEGAARD er historiker, forfatter og udenrigspolitisk analytiker. Fra 2011 til 2016 var han chefredaktør for Politiken og før det fra 2005 til 2011 departementsråd i Statsministeriet. Han var ansat i udenrigstjenesten fra 1984-2005. Siden 2011 har Bo Lidegaard som Managing Director været knyttet til den internationale politiske analysevirksomhed Macro Advisory Partners i London. Bo har siden 1996 udgivet flere end 12 bøger, senest den aktuelle biografi, Uden Mandat, om Danmarks uregerlige udsending til Washington under anden verdenskrig og begyndelsen af den kolde krig.
ANNE SOFIE ALLARP er jurist og forfatter til fiktion og nonfiktion. Hun har i en årrække arbejdet som skribent og journalist, blandt andet som international redaktør og radiovært på Radio2syv og senest på P1 og Podimo. Hun er fast kommentator på Berlingske og jævnligt på TV2News og mener i det hele taget ofte noget om politik og internationale forhold i danske medier. Anne Sofie Allarp har boet en tredjedel af sit voksenliv uden for Danmark og bor i dag sammen med sine to børn i København.
VINCENT F. HENDRICKS (f. 1970) er professor i formel filosofi ved Københavns Universitet samt grundlægger og leder af Center for Information og Boblestudier (CIBS) samme sted. Han er forfatter til en række bøger, herunder Moderne elementær logik, Fake News, Kæmp for Kloden, Os og dem, Vend verden og Hovedbrud. Hendricks har vundet en række priser for sin forskning, herunder Videnskabsministeriets Eliteforskerpris, Roskilde Festivalens Eliteforskerpris, Choice Magazine Outstanding Academic Title Award samt Rosenkjærprisen.
PETER VIGGO JAKOBSEN er lektor ved Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet og deltidsprofessor ved Center for War Studies, Syddansk Universitet. Han har fungeret som rådgiver og konsulent for flere regeringer og internationale organisationer, har vundet flere undervisnings- og formidlingspriser, bliver ofte brugt af danske og internationale medier til at kommentere forsvars- og sikkerhedspolitiske emner og har skrevet bredt om civil krisestyring, fredsoperationer, civil-militært samarbejde, tvangsdiplomati og militær magtanvendelse.
MARTIN KRASNIK, (f. 1971) er chefredaktør på Weekendavisen. Han er cand.scient.pol. fra Københavns Universitet med studier på Hebrew University og London School of Economics. Han kom til Weekendavisen som praktikant i 1995 og blev derefter korrespondent i Jerusalem og London, udlandsredaktør og dækkede USA i årene under Obama. Efter afstikkere til DR2s Deadline kom han tilbage til avisen i 2016 og blev chefredaktør i januar 2017. Han har bl.a. skrevet Min amerikanske drøm – på jagt efter stjernerne, Pundik og Krasnik – og resten af verden og senest Fucking jøde.
AMELIA HØY, skuespiller, forfatter og tv-vært.
RENÉ SASCHA JOHANNSEN er filminstruktør og fotograf, og har arbejdet med film og TV i snart 20 år. Siden 2012 bosat New York, hvor han bl.a. fik en bærende rolle på den Sundance-prisbelønnede “The Wolfpack”, og drog på tour med verdensstjerner som Kanye West og Kendrick Lamar. De seneste 7 år har han dokumenteret bandet Lukas Grahams rejse mod stjernerne, og resultatet, 7 Years of Lukas Graham, kan opleves i danske biografer fra november 2020. 7 Years er også titlen på Lukas Grahams verdenshit, som René har instrueret videoen til, og som netop har rundet én milliard streams på Youtube.
CLEMENT BEHRENT KJERSGAARD (f.1975) tog sin studentereksamen i Hong Kong og gik derefter på Universitetet i Oxford. Som 11-årig startede han i 1987 Århus Børneradio; i 2002 magasinet RÆSON (raeson.dk) og i 2012 Danmarks Vidensfestival. Siden 2004 har han for DR været skaber af og vært på et hav af tv-programmer; senest “Clement Kalder Jorden”, der havde premiere i september 2020. Desuden foredragsholder, forlægger og skribent, vinder af bl.a. Publicistprisen, Den Berlingske Journalistpris og (som den første) Hal Koch-prisen (ordstyrer).
Mere info
Praktisk
Program
12.00: Dørene åbner
13.00: Første del – amerikansk kultur
15.00: Pause
16.00: Anden del – amerikansk politik
18.00: Tak for i dag.
Priser
Pensionister/studerende: 165 kr.
Årskortholdere: 100 kr.
Almindelig billet: 200 kr.
Billetten giver også adgang til CCs aktuelle udstillinger på dagen.
Køb din billet her.
Talken er den anden i en serie af tre, som CC arrangerer i anledning af det kommende præsidentvalg.
På CC kan du lige nu opleve flere udstillinger, der beskæftiger sig med amerikansk kultur: In Focus: Statements, som blandt andet indeholder værker af en række amerikanske kunstnere og Tusind mails fra Trump, der giver indblik i præsidentens kommunikationsstrategi.
Arrangementet foregår på dansk.
Vi følger selvfølgelig udviklingen i sundhedsmyndighedernes anbefalinger ift. COVID-19 og forbeholder os retten til at aflyse eventet, såfremt der skulle ske ændringer.