Thu 5.3.20
Botanik, kolonihistorie og plantefarvning
About
Vi er glade for at invitere til en særlig aften, hvor vi under titlen Nærværk nærmer os kunsten og hinanden. Gennem foredrag, omvisninger og kreativt værksted åbnes der for debat, dialog og indblik i teknikker, metoder og materialer. Nærværk er en række arrangementer, der i løbet af foråret og efteråret skaber rum for nærstudier af CCs udstillinger fra forskellige vinkler, og den første omgang Nærværk tager afsæt i Ebbe Stub Wittrups aktuelle udstilling Botanical Drift. Udstillingen præsenterer fire installationer, der trækker tråde til Indiens kolonihistorie med fokus på sammenhængen mellem botanik og kolonialisme.
På én og samme aften kan du torsdag den 5. marts dykke ned i historiske sammenhænge mellem kolonialisme, økonomi og videnskab, opleve Botanical Drift med kunstneren som omviser, der i dialog vil udfolde refleksioner over Indien i dag, lære mere om farvning af tekstiler med planter og deltage i hyggelig fællesspisning med mad fra et af Refshaleøens lokale spisesteder.
Program
- 17.00-18.00 Foredrag om botanik og kolonialisme med Niklas Thode Jensen, seniorforsker og arkivar ved Rigsarkivet med ekspertise i bl.a. kolonihistorie (dansk)
- 18.00-19.00 Fællesspisning med mad fra det lokale Lille Bakery [Udsolgt]
- 19.00-20.00 Omvisning i udstillingen Botanical Drift med kunstner Ebbe Stub Wittrup og lektor i moderne Indien- og Sydøstasienstudier Ravinder Kaur (engelsk)
- 19.00-21.00 Introduktion til farvning af tekstil med plantefarver i værkstedet ved molekylærbiolog Astrid Colding Sivertsen (dansk) [Udsolgt]
- 21.00 Tak for i aften
Det er gratis at deltage i foredraget og omvisningen efter betalt entre. For at deltage i fællesspisning og/eller værkstedet, bedes du forhåndskøbe en billet. Bemærk venligst, at der er begrænsede antal billetter til dele af programmet. Læs mere om aftenens program, billetter og aktører herunder.
Information
Aftenen starter kl. 17.00 med foredrag ved arkivar og seniorforsker i kolonialisme, Niklas Thode Jensen, som vil give et indblik i den historiske kontekst, Ebbe Stub Wittrups udstilling indskriver sig i. Foredraget vil bl.a. handle om sammenhængene mellem kolonialisme, økonomi og videnskab, hvor især viden om planter var værdifuld for de europæiske kolonimagter. Det er gratis at deltage efter betalt entré.
Herefter vil det være muligt at deltage i fællesspisning kl. 18 med mad fra vores naboer Lille Bakery. Ønsker du at deltage i middagen koster det 100 kr., og du bedes forhåndskøbe din kuvert her. [Udsolgt]
OBS: Øl, vin og vand kan købes på aftenen.
Kl. 19.00 kan du gå på opdagelse i udstillingen sammen med kunstner Ebbe Stub Wittrup og forsker Ravinder Kaur, centerleder ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier, som vil give et indblik i Indien i dag. Landet er i stærk fremgang både kulturelt, politisk og økonomisk, og balancen i verdensmagten er ikke så entydig som tidligere. Ravinder Kaur vil åbne op for debatten om, hvordan den mangeårige kolonisering under vestlige kolonimagters styre har influeret Indien og på hvilken måde, kolonitiden har præget Indien i dag. Bemærk venligst at omvisningen vil foregå på engelsk. Det er gratis at deltage efter betalt entré.
Du kan også vælge at gå i værkstedet og eksperimentere med farvning af tekstiler med indiske plantefarver. Her vil molekylærbiolog Astrid Colding Sivertsen introducere til plantefarvningens historie og teknikker, og du vil få mulighed for selv at prøve kræfter med plantefarvning. Bemærk at der er begrænsede pladser i værkstedet, og det er derfor nødvendigt at købe billet til 60 kr. på forhånd her. [Udsolgt]
Såfremt du ønsker at deltage i både fællesmiddag og værkstedet, kan du med fordel købe en samlet billet til en reduceret pris på 150 kr. her.
Tak til ferm Living for deres støtte til arrangementet.
More info
Om Botanical Drift
Botanical Drift præsenterer fire installationer af den danske kunstner Ebbe Stub Wittrup, der trækker tråde til Indiens kolonihistorie. På udstillingen går Stub Wittrup i fodsporene på den danske botaniker Nathaniel Wallich, der blev udsendt til den danske koloni Serampore i Indien i 1807. Udstillingen beretter om en tid, hvor vestlige nationer opfattede sig som fuldt berettigede til at erobre og kolonisere den resterende verden. Ved at gå i dialog med hinanden udfolder værkerne en række fortællinger om bl.a. overskrivning af nationale traditioner, om plantearter, der fandt vej fra Indien til botaniske haver i England og om ærkeengelske brands, der i dag ejes af indiske virksomheder. Botanical Drift er støttet af:
Statens Kunstfond, 15. Juni Fonden, Beckett Fonden, Kvadrat, Nordic Artbank og Randers Handsker.
Læs mere om udstillingen her.
Om Ebbe Stub Wittrup
Om Ebbe Stub Wittrup (f. 1973) bor og arbejder i København. Han er uddannet fra Academy of Fine Arts i Prag i 1999. I sin kunstneriske praksis arbejder han med forskellige medier, men er særligt kendt for sine fotografiske værker. På CC udfolder han sig gennem en længere række medier såsom tekstil, bronzeskulpturer, modificerede readymades og historiske dokumenter sat i en nutidig kontekst. Ebbe Stub Wittrup har udstillet på en række soloudstillinger, i udlandet senest på Kunstverein Braunschweig i Tyskland, Kunsthalle Sao Paulo i Brasilien og Kirchner Museum i Schweiz og herhjemme på bl.a. ARoS Aarhus Kunstmuseum og Overgaden Institut for Samtidskunst. I 2010 modtog han Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat og fra 2013-2019 var han lektor i mediekunst på Det Jyske Kunstakademi.
Om Niklas Thode Jensen
Niklas Thode Jensen er seniorforsker og arkivar ved Rigsarkivet med ekspertise i kolonihistorie. Han har en Ph.d. i historie fra Københavns Universitet og har især beskæftiget sig med historien om den botaniske videnskab i de danske kolonier i Indien.
Om Ravinder Kaur
Ravinder Kaur er lektor ved Københavns Universitet i moderne Indien- og Sydøstasienstudier og centerleder ved Institut for Tværkulturelle og Regionale studier. Hun forsker i globale transformationer, særligt Indiens transformation fra postkoloni til vækstmarked i det 21. århundredes globale politiske økonomi.
Om Astrid Colding Sivertsen
Om Astrid Colding Sivertsen er oprindeligt uddannet molekylærbiolog og har arbejdet rundt omkring i verden i forskellige forskerstillinger. Hun står bag Midgaardshave.dk som sælger naturfarver, pigmenter og afholder workshops om plantefarvning.