Makropol, 'ANTHROPIA' (2017). Courtesy of Makropol. Installation view at Copenhagen Contemporary 2016. Photo: Martin Marinov

CC Lab

Virtual Reality

23.09.17

– 26.11.17

Virtual Reality (VR) er en af de spændende tendenser, som i de seneste år har vakt interesse i kunstens verden, og med udstillingen CC LAB tog Copenhagen Contemporary VR med ind i laboratoriet og stillede skarpt på den nye og grænseløse virtuelle virkelighed. VR kan tage dig med til fremmede steder og ud i drømmelignende universer, alt imens du står midt i et udstillingsrum. Mens dette har inspireret spiludviklere i årevis, er kunstnere og historiefortællere kun lige begyndt at udforske mulighederne inden for VR. CC introducerede derfor en række danske og internationale kunstnere, der i arbejdet med Virtual Reality skubber grænserne for kunstens oplevelsesrum.

CC LAB indtog i denne forbindelse to af CCs haller. I Hal 1 blev det danske studie Makropols omfattende installation ANTHROPIA (2017) vist – en forestilling i VR, hvor udstillingsgæsten sendes på en rejse gennem fem forskellige kunstneres virtuelle verdener.

I Hal 2 præsenterede CC værker af en række internationale samtidskunstnere, som bragte deres bud på, hvordan VR kan udfoldes i kunsten. De udvalgte kunstnere arbejder normalt inden for vidt forskellige kunstneriske retninger: Maleri, skulptur, installation og video. I VR-værkerne, der er produceret af danske Khora Contemporary, integreres disse traditionelle medier, og udstillingen gav publikum mulighed for at gå på opdagelse i virtuelle universer skabt af Christian Lemmerz (GE/DK), Paul McCarthy (US), Tony Oursler (US) og Erik Parker (GE/US). I Hal 2 kunne man tilmed afprøve det anerkendte VR-tegneprogram Tilt Brush.

Makropol & Ali Abbasi
Rikke Benborg
Johan Knattrup Jensen
Julian Juhlin og Therese Willstedt
Christian Lemmerz
Paul McCarthy
Tony Oursler
Erik Parker

ANTHROPIA er venligst støttet af

Bikubenfonden
Statens Kunstfond
Nordisk Film Fonden

CC LAB blev venligst støttet af

Knud Højgaards Fond
Københavns Billedkunstudvalg

Tony Oursler, Spacemen R My Friended (2016). Courtesy of the artist and Khora Contemporary

Christian Lemmerz, La Apparizione (2017). Courtesy of the artist and Khora Contemporary

Paul McCarthy, C.S.S.C. Coach Stage Stage Coach VR experiment Mary and Eve (2017). Virtual Reality © Paul McCarthy and Khora Contemporary. Courtesy of the artist, Hauser & Wirth, Xavier Hufkens and Khora Contemporary

Paul McCarthy, C.S.S.C. Coach Stage Stage Coach VR experiment Mary and Eve (2017). Virtual Reality © Paul McCarthy and Khora Contemporary. Courtesy of the artist, Hauser & Wirth, Xavier Hufkens and Khora Contemporary

Erik Parker, Switchstance Bay (2016). Courtesy of the artist and Khora Contemporary

HAL 1

I de seneste år har det danske studie Makropol skabt stor opmærksomhed på den danske og udenlandske VR-scene, og nu har de indtaget CCs Hal 1 med den 400m2 store VR-totalinstallation ANTHROPIAANTHROPIA er en filmisk VR-forestilling, hvor performance, installationskunst og VR mødes i en 60 minutters lang begivenhed. I CCs store hal bevæger publikum sig med VR-briller gennem installationens ceremonielle narrativ, der er inddelt i fem kapitler og udspiller sig på en minigolfbane. Vejen til ANTHROPIA begynder ved bane 1, men for hvert skridt man tager ind i den syntetiske virkelighed, opløses det velkendte gradvist, og en ny virkelighed tager form. ANTHROPIA er Makropols seneste og mest ambitiøse værk til dato og er del af deres tværæstetiske projekt TRAVERSE – et møde mellem kunstnere fra forskellige fag i ét fælles værk. Kunstnerne bag er Therese Willstedt (SE), Rikke Benborg (DK), Ali Abbasi (IR), Julian Juhlin (DK) og Johan Knattrup Jensen (DK).
Se vigtig information omkring booking og priser nederst på siden.

 

HAL 2

CC præsenterer her en række kunstneres forskelligartede bud på, hvordan kunst og teknologi kan forenes i VR-værker produceret af den danske visionære VR-aktør, produktionsselskabet Khora Comtemporary.

PAUL MCCARTHY
Den amerikanske kunstner Paul McCarthy er kendt for sine provokerende og grænsesprængende skulpturer og installationer, der udfordrer vestens konventioner og autoriteter. Med værket C.S.S.C. Coach Stage Stage Coach VR experiment Mary and Eve (2017) har McCarthy taget absurditeten et skridt videre og for første gang bevæget sig ind i den virtuelle verden. Her træder beskueren ind i et psykedelisk univers, hvor to kvinder, Mary og Eve – og deres mange dobbeltgængere, fanger beskueren i et intenst magtspil. Hvad der før mindende om en drømmelignende Disney-verden eskalerer i et psyko-seksuelt trip. Alle gængse sociale regler er væk, provokationen træder ind og efterlader beskueren i en fordrejet virkelighed.

CHRISTIAN LEMMERZ
I Christian Lemmerzs VR-værk La Apparizione (2017) møder man en af historiens ældste og mest afbillede figurer, den korsfæstede Kristus. Svævende i et intenst mørke toner den korsfæstede krop frem – i lysende guld og med åbne sår. Her er Kristus ikke længere fastgjort til korset, den klassiske skulpturs sokkel eller udstillingsrummets vægge, men svæver derimod frit i den virtuelle virkelighed. Lemmerz bearbejder det klassiske kristne motiv på en ny måde, når det kropsliggøres og vækkes til live i VR-rummets ekstreme visualitet.

TONY OURSLER
Multimedie- og installationskunstneren Tony Oursler har længe benyttet moderne teknologi i sine værker, og den virtuelle verden virker derfor som en naturlig forlængelse af Ourslers praksis.
I VR-værket Spacemen R My Friended (2016) inviteres beskueren inden for i hovedkarakteren George Adamskis verden. Adamski var en af de første mennesker, der offentligt hævede at have mødt aliens, besøgt andre planeter, set ufoer og fotograferet dem. I Ourslers magiske og underfundige univers har man mulighed for komme tæt på George Adamskis opdagelser på Jorden og i rummet.

ERIK PARKER
Maleren Erik Parker er kendt for sin farverige palet og syrede motiver, der henter inspiration i alt fra amerikansk undergrundskultur, hip hop og tegneserier til kunsthistoriske ikoner som Pablo Picasso, Francis Bacon og Roy Lichtenstein. VR-værket Switchstance Bay (2016) udspringer af Parkers tropiske malerier fra 2014, der nu ikke længere kun er en todimensionel flade, men en 360 grades virtuel verden. Som beskuer træder man ind i et farverigt og frodigt landskab – et kunstigt paradis. Det varer dog ikke længe, før man bliver i tvivl om, hvorvidt denne glade og farverige natur faktisk skal ses som konsekvenserne af klimaforandringer og miljøproblemer. Det lilla vand, de psykedeliske træer og uvirkelige skygger efterlader beskueren i en verden på grænsen mellem utopi og dystopi.

VR TEGNEVÆRKSTED
I CCs virtuelle værksted for børn og andre kreative sjæle har man mulighed for at prøve det innovative VR-tegneprogram Tilt Brush og give fantasien frit spil: Oplev dine penselstrøg blive 3D, kast med stjerner i alle farver eller skriv dit navn med flammer. Rummet er dit lærred, og mulighederne er endeløse.