20.6 - 31.12.25
Soft Robots
Om udstillingen
Hvorfor vækker ny teknologi så meget håb og frygt i os? Forholdet mellem mennesket og teknologien er et af den moderne periodes helt store dramaer, ofte med maskinen i rollen som frelseren, der kan overvinde menneskets begrænsninger, eller som monstret, der truer vores eksistens. I samtidskunsten udvikler kunstnerne imidlertid nye og mere komplekse visioner, hvor menneske, teknologi, dyreliv og plantearter opererer i symbiotiske konstellationer. Udstillingen Soft Robots udforsker dette spor i kunsten med bidrag af en række danske og internationale kunstnere, som hver især præsenterer deres bud på den nye syntetiske biologi og dens mulige forbindelse til det åndelige.
Udstillingens koncept er inspireret af H.C. Andersens klassiske eventyr Nattergalen (1843), hvor en mekanisk (robot)fugl sættes i kontrast til den ægte nattergals naturlige og livgivende sang. Denne dualisme opløses i en række pan-asiatiske livsfilosofier, hvor ideen om objekters sjæl åbner for en tættere forbindelse mellem teknologi og biologi. Med aktuelle værker og kunstnerskaber, der spejler og krydser disse positioner, tager Soft Robots favntag med forestillingen om den levendegjorte teknologi som en menneskelig kopi og tegner et poetisk billede af teknologiens forgreninger i vores liv, natur og væren i verden på tværs af eksistenser.
Udstillingen præsenterer bl.a. nye værker af de internationale kunstnere Joan Heemskerk og Alice Bucknell, som er udvalgt fra CCs internationale Open Call residency-samarbejde med Arts at CERN under titlen Collide.