7.9.22 - 14.5.23

Doug Wheeler

LC 71 NY DZ 13 DW

Wheeler bruger farvers og lysets kvaliteter til at give beskueren sanselige indtryk af at træde ind i en uendelig og abstrakt verden.

Magasinet Kunst

Udstillingen

Den amerikanske kunstner Doug Wheelers store lysinstallation LC 71 NY DZ 13 DW består af et cirkulært, konvekst gulv og en Pantheon-lignende kuppelkonstruktion, ca. 20 meter i diameter og 8 meter i højden.

Den enorme installation tager udgangspunkt i kunstnerens livslange erfaring som pilot og hans oplevelser af landskaber fra et flys udsigtspunkt i 180 grader. I værket efterligner Wheeler fornemmelsen af jordens rotation og krumning, og inde i værket vil man opleve, hvordan lyset næsten umærkeligt forandrer sig og ændres i ’horisonten’, som når jorden drejer. Installationens konstruktion udfordrer oplevelsen af tid og sted, da vi inviteres ind i et øjensynligt uendeligt rum, hvor døgnets forløb i farve og lys præsenteres for os.

Doug Wheeler – pioner inden for “Light and Space”-bevægelsen

Doug Wheeler er en amerikansk kunstner og pioner inden for den såkaldte “Light and Space”-bevægelse, der blomstrede i det sydlige Californien i 1960’erne og 1970’erne. Hans værker omfatter tegning, maleri og installationer, der er karakteriseret ved en unik eksperimentering med opfattelsen og oplevelsen af rum, volumen og lys. I hans værker skaber kunstneren kontrollerede lys- og undertiden lydanvendelser et sanseligt indtryk af et uendeligt rum. Ved at afmaterialisere arkitekturen forvandler Wheeler disse rum til abstrakte verdener.

Om Doug Wheeler

Doug Wheeler (f. 1939) voksede op i ørkenen i Arizona og blev en pioner indenfor Light and Space-bevægelsen i det sydlige Californien i løbet af 1960’erne og 70’erne. Han er bedst kendt for sine immersive installationer, der eksperimenterer med rum, volumen og lys, men har også arbejdet med maleri og tegning. I sine installationer transformerer Wheeler rum til abstrakte verdener og skaber dermed en sensorisk oplevelse, der udfordrer beskuerens perception.

Show all

Det sker

De næste 7 dage på Copenhagen Contemporary