Robert Irwin, Light and Space (2007). Collection Museum of Contemporary Art San Diego. Museum purchase with funds from the Annenberg Foundation, 2007.47. © Robert Irwin / Artists Rights Society (ARS), New York

Light & Space

03.12.21

– 04.09.22

Træd ind i en verden af lys, farver og monumentale installationer i Light & Space, når CC for første gang i Europa samler en lang række af den internationale kunstscenes absolutte verdensstjerner i en 5.000 m2 stor udstilling om den amerikanske Light and Space bevægelse.

Gå på opdagelse i historiske værker af James Turrell, Doug Wheeler, Helen Pashgian, Robert Irwin, Larry Bell, Bruce Nauman og Mary Corse og mange flere, der udstilles side om side med europæiske samtidskunstnere, hvis praksis går i dialog med den banebrydende kunstbevægelse som Anish Kapoor, Olafur Eliasson, Ann Veronica Janssens og Jeppe Hein.

Den enestående udstilling – CCs største til dato – strækker sig over alle CCs fem udstillingshaller og ender i et interaktivt laboratorie, hvor I selv kan eksperimentere med lys, farve og rum samt bygge med gennemsigtigt LEGO og lys.

 

B&W’s gamle giganthaller lægger ramme om en række storslåede værker, som på tværs af skala og materialer eksperimenterer med kunstoplevelsen: Fra Robert Irwins 16×8 meter store værk oplyst af 115 lysstofrør til Anish Kapoors berømte tomrum, der suger lyset til sig. Fra Connie Zehrs sirligt skulpturerede landskab af sandtoppe til Doug Wheelers over 20 meter store kuppelformede installation, hvor rummets grænser opløses i en lysende horisont. Fra Larry Bells menneskehøje glaskuber inspireret af tågen, der ruller ind over Venice Beach til James Turrells endeløse rum af lys og atmosfære, Aftershock, som er et af hans verdensberømte Ganzfeld-værker, skabt særligt til udstillingen på CC.

Light & Space viser både historiske og helt nye værker fra den amerikanske lys- og installationskunst, der opstod i Californien i 1960’erne. Det var en tid, hvor en række unge kunstnere eksperimenterede med at skabe kunst af lys og nye industrielle materialer inspireret af Los Angeles’ særegne blanding af sol, surferkultur, Hollywood-glamour, spiritualitet, ørkenlandskab og bilkøer. I tiden arbejdede kunstnerne hver for sig, men kaldes i dag for Light and Space bevægelsen, og flere af dem er blevet nogle af de mest eftertragtede i verden.

De nye materialer, som vandt frem efter 2. Verdenskrig, satte gang i undersøgelser af rum og lys, og Light and Space kunstnerne bidrog på hver deres måde til et radikalt skift i kunsten fra et fokus på objekt til en opmærksomhed på det at erfare kunsten kropsligt. I deres søgen efter nye kunstneriske muligheder og udtryk indgik de samarbejder med Californiens voksende rumindustri og med forskere ved University of California, hvor fælles eksperimenter med lys, rum og materialer fandt sted.
Glasfiber, epoxy og tonet glas gjorde det bl.a. muligt at skabe glatte og reflekterende overflader, som banede vejen for en ny kunstnerisk stil, der udvidede traditionelle kategorier som maleri og skulptur, og deres arbejde med rum forandrede den måde, vi oplever kunsten på.

De nybrud og eksperimenter, som Light and Space kunstnerne introducerede i anden halvdel af det 20. århundrede, har inspireret og formet flere af vor tids populære arkitekter og samtidskunstnere. Bevægelsens medlemmer har ageret foregangsmænd og -kvinder for europæiske kunstnere som Anish Kapoor, Olafur Eliasson, AVPD, Ann Veronika Janssens, Jeppe Hein og mange flere, som også deltager med værker i Light & Space.

Udstillingen belyser forbindelserne mellem kunsten fra den amerikanske vestkyst og den europæiske samtidskunst på tværs af tid og sted. Den viser nye perspektiver på den ofte oversete kobling mellem Light and Space bevægelsens kunst og den fænomenologisk orienterede europæiske samtidskunst.

Se vores nuværende udstillinger af bl.a. Francis Alÿs, James Turrell og Doug Wheeler.

Anish Kapoor, Ann Linn Palm Hansen, Ann Veronica Janssens, AVPD, Bruce Nauman, Connie Zehr, Craig Kauffman, De Wain Valentine, Doug Wheeler, Elyn Zimmerman, Eric Orr, Fred Eversley, Helen Pashgian, James Turrell, Jeppe Hein, John McCracken, Judy Chicago, Karin Sander, Laddie John Dill, Larry Bell, Lita Albuquerque, Mary Corse, Olafur Eliasson, Peter Alexander, Robert Irwin, Ron Cooper og Susan Kaiser Vogel

Lyt til CC’s direktør Marie Nippers introduktion af udstillingen

 

“My ambition is, in a sense, to make you see a little bit more tomorrow than you saw today.”

– Robert Irwin

Aftershock, 2021 © James Turrell, Installation view Light & Space at Copenhagen Contemporary, Photo by Florian Holzherr

Helen Pashgian, Untitled (2006-2007)
Cast epoxy with formed acrylic elements. 15,2 cm (diameter)
Courtesy of the artist and Lehmann Maupin, New York, Hong Kong, Seoul, and London. Photo by Joshua White

Doug Wheeler, LC 71 NY DZ 13 DW (2013)
Reinforced fiberglass, flat white titanium dioxide latex, LED light, and DMX control
1958,3 ✕ 2060,9 ✕ 556,3 cm
© Doug Wheeler. Courtesy David Zwirner. Photo: Tim Nyswander

Science og samtidskunst

CC vil bruge den ambitiøse udstilling til også at gå nye veje i formidlingen og tilbyde nye formidlings- og undervisningsformater, hvor eksperimenter og laboratorier for rumlighed, lys, farve, fysik og matematik er omdrejningspunktet.

Er du nysgerrig på, hvorfor himlen er blå, hvornår skyggerne er lange, eller hvordan verden ser ud spejlvendt, så besøg Science og Samtidskunst i hal 4, hvor du kan gå på opdagelse i nye kunstværker og undersøge lys og rum med dine sanser.
Du kan opleve verden gennem farvefiltre, tegne spejlbilleder, bygge LEGO-modeller, skabe dit eget kunstværk og meget mere.

Derudover inviterer vi hver torsdag til åben Science-kunstklub fra kl. 14-18, hvor alle nysgerrige børn og unge mellem 6-15 år bl.a. kan være med til farveeksperimenter, teater med skyggespil, optiske illusioner, perspektivtegning og byggekonkurrencer i LEGO.

Læs om alle CCs arrangementer og kreative aktiviteter her.

 

Robert Irwin, Untitled (1965-67)
Courtesy of Dia Art Foundation; Gift of Milly and Arne Glimcher. © Robert Irwin
Light & Space, Copenhagen Contemporary, 2021. Photo: David Stjernholm

Installation view Light & Space, Copenhagen Contemporary, 2021. Photo: David Stjernholm

Helen Pashgian, Untitled (2021)
Light & Space, Copenhagen Contemporary, 2021. Photo: David Stjernholm

Lita Albuquerque, Materia Prima (1979/2021)
Courtesy the artist. Installation view Light & Space, Copenhagen Contemporary, 2021. Photo: David Stjernholm

Lita Albuquerque, Materia Prima (1979/2021) [detalje]
Courtesy the artist. Installation view Light & Space, Copenhagen Contemporary, 2021. Photo: David Stjernholm

Symposium: Light, Space and Contemporary Art

Copenhagen Contemporary og Institut for Kunst- og Kulturvidenskab ved Københavns Universitet inviterede i juni 2022 til et internationalt symposium med fokus på den amerikanske Light & Space bevægelse og dens indflydelse på europæisk samtidskunst.

Hvis du ikke havde mulighed for at deltage, kan du se hele symposiet herunder.

Symposiets første dag.

Symposiets anden dag.

Udstillingen er støttet af

Privat donation, A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Ny Carlsbergfondet, Realdania, Novo Nordisk Fonden, 15. Juni Fonden, Minister Erna Hamiltons Legat for Videnskab og Kunst, Overretssagfører L. Zeuthens Mindelegat, Konsul Georg Jorck og Hustru Emma Jorck’s Fond, Beckett-Fonden, Statens Kunstfond, Solar Fonden af 1978, Dreyers Fond, Terra Foundation for American Art, U.S. Embassy in Denmark, LEGO Foundation, Kvadrat A/S