13.10.23 - 1.4.24

Hannah Toticki

Gudernes Lager

Udstillingen

Gå på opdagelse i Gudernes Lager blandt arkiverede skytsengle, drømme i form af lerfigurer og en samling særegne kroner. Udstillingen er skabt af den fremadstormende danske kunstner Hannah Toticki og undersøger med humor, fantasi og alvor, hvad det vil sige at leve og skabe mening i en tid uden noget fælles helligt.

I vestlig filosofisk tradition har det længe været besluttet, at Gud er død, og i Gudernes Lager stiller Hannah Toticki skarpt på det tomrum, som religiøse traditioner og ritualer har efterladt sig i vores samtid. Udstillingen tager pulsen på samtidens længsler og savn i tre forskellige zoner, som på hver sin måde knytter an til vores forestillinger om det guddommelige.

Den første zone rummer en samling af englevinger tilhørende de skytsengle, vi savner. De er formet ud fra indsamlede vidnesbyrd fra over 300 mennesker, som har beskrevet skytsengle, de har i forvejen eller ville ønske, de havde. For savner vi noget helligt i en travl hverdag – noget større end os selv?
I et samlet arkiv kan du læse om de mange engle og møde f.eks. Skytsenglen for husarbejde, Skytsenglen for de socialt akavede, Skytsenglen for nattehimlen, Skytsenglen til min spiseforstyrrede niece og mange flere – og du er velkommen til at bidrage med din egen tekst om en savnet skytsengel.

I Gudernes Lagers anden zone findes en samling af arkiverede drømme i form af menneskelignende lerfigurer. Sovende på bunker af jord er de et billede på den forbindelse mellem det menneskelige og det guddommelige, som drømme har indtaget gennem historien.

Den sidste zone fungerer som opmagasinering af forskelligartede kroner. Kronen er historisk blevet båret som et symbol på regenters magt med direkte forbindelse til det guddommelige. Udstillingens kroner peger dog på en noget andet sandhed, nemlig at vi i sidste ende kun er mennesker – med titler som Regent over nervesystemet, Regent over præstation og Regent over tidevand.

Et centralt tema i Totickis praksis er arbejdslivets betydning. Hun undersøger arbejdets rolle som kollektiv etisk forpligtigelse og især som meningsskabende identitet i den enkeltes liv – muligvis som det tætteste, vi kommer på en institution, der udfylder religionens rolle i det senmoderne samfund. Og det er på trods af at hidtil uset mange døjer med stigende problemer med stress, angst og depression – særligt hos de unge.

I takt med at religion er mindre tilstedeværende i samfundet, er de store spørgsmål i livet overladt til den enkelte. Toticki har med Gudernes Lager skabt et unikt værklandskab for netop at starte nogle af de samtaler, vi sjældent tager, som insisterer på at placere det enkelte menneske i et fællesskab.

Om Hannah Toticki

Hannah Toticki (f. 1984) er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2016. Toticki har udstillet både nationalt og internationalt med soloudstillinger på bl.a. EMST i Athen (2023) og MOCAD Museum of Contemporary Art Detroit (2021). Toticki har bl.a. modtaget Astrid Noacks Legat (2018), StartPoint-prisen på Nationalgalleriet i Prag (2016) og Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legats Talentpris (2018). Hun modtog desuden Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat i 2022.

Show all

Det sker

De næste 7 dage på Copenhagen Contemporary