Esben Weile Kjær, HARDCORE FREEDOM (2020). Installation view at Copenhagen Contemporary. Photo: David Stjernholm

Esben Weile Kjær

HARDCORE FREEDOM

23.10.20

– 30.12.20

Med arkitektoniske greb, elektroniske rytmer, lysshow, tekstiler, spejlelementer, video og live performances undersøger Esben Weile Kjær i udstillingen HARDCORE FREEDOM  sin egen generation og dens fortællinger om frihed, ungdom og populærkultur.

Mellem murbrokker og gammelt byggemateriale fra CCs tidligere udstillinger rejser sig et hvidmalet plateau med spejlgulve. Her lyser en monumental skulptur i neon af den klassiske Disney-karakter Klokkeblomst. I plateauets midte er der monteret en pole og langs væggene ballet-barrer. Rummets bagvæg er beklædt med tekstiler, som danner et farverigt scenetæppe, og lyssætningen skaber associationer til natklubbens rytmiske belysning. En skærm, der svæver i halvmørket, viser en tidligere performance udført i selvsamme rum.

HARDCORE FREEDOM aktiveres igennem udstillingsperioden af en række to timer lange performances. Her vækkes rummet til live med en performance, der bevæger sig på grænsen mellem fest og oprør, hvor elementer rykkes, opbygges eller nedrives. Udstillingen ændrer således karakter med hver performance.

Esben Weile Kjær har skabt et hybridrum, der slører grænserne mellem natklub, kunstinstitution, scene og butik. HARDCORE FREEDOM indrammer med strategier lånt fra oplevelsesøkonomien kunstnerens egen generation (f. 1992), de såkaldte millennials, i en både nysgerrig og kritisk undersøgelse af dens idealer.

Millennials er i den vestlige verden kendetegnet ved en hidtil uset frihed til selv at vælge stort set alle aspekter i livet. Med individualismen som kompas og selvrealisering som motivation mixer og remixer millennials etablerede systemer og kategorier. Hele verden er rykket helt tæt på den enkelte, hvilket tilbyder en høj grad af frihed. Med denne frihed følger et stort personligt ansvar og forventninger til den enkelte, hvorfor det også er en generation, der er præget af mentale lidelser som angst og depression.

HARDCORE FREEDOM udfolder og udfordrer populærkulturens kommercielle fortællinger om frihed og ungdom med temaer, som millennials taler flydende: angst, 90’er nostalgi, sampling af symboler, digital selvfremstilling og kulturforbrug som identitetsmarkør.

Udstillingen præsenteres i et særligt partnerskab med Kunstforeningen GL STRAND, der i det tidlige efterår 2020 viste udstillingen POWER PLAY af samme kunstner. Esben Weile Kjær startede her sin kunstneriske undersøgelse, som nu folder sig ud i en videreudviklet finale på Copenhagen Contemporary.

 

Udstillingen er støttet af

Anonym Fond

Det Obelske Familliefond

Beckett Fonden

Danlas

SOUNDBOKS

Kvadrat

Ganni

HARDCORE FREEDOM er en del af Copenhagen Contemporarys udstillingsrække Future First, der præsenterer kunst skabt af anerkendte unge, danske talenter med internationalt udsyn. Future First realiseres takket være støtte fra Det Obelske Familiefond.

Om Esben Weile Kjær

Esben Weile Kjær har allerede markeret sig som et af performancekunstens helt store talenter i Danmark med performances på bl.a. Den Frie Udstillingsbygning, Statens Museum for Kunst, Overgaden Institut for Samtidskunst og Kunstforeningen GL STRAND samt i udlandet på bl.a. Paris Internationale og Nordic Contemporary, Paris og Karlin Studios, Prag.

 

Performere

Nathan Compiano
Aske Høier Olsen
Johan Bech Jespersen
Annah Ritah Nagadya
Camilla Lind
Anton Cornelius
Ezra Shami
Yudith Shyambala Heinemann
Thea Carla Schøtt
Kofi Møller
Esben Weile Kjær

 

Performancedatoer

Torsdag d. 5. november kl 18.30-19.20 [UDSOLGT] og 19.50-20.30 [UDSOLGT]

Torsdag d. 19. november kl 18.30-19.20 [UDSOLGT] og 19.50-20.30 [UDSOLGT]

Torsdag d. 3. december kl 18.30-19.20 [UDSOLGT] og 19.50-20.30 [UDSOLGT]

Torsdag d. 17. december kl 18.30-19.20 [UDSOLGT] og 19.50-20.30 [UDSOLGT]

Esben Weile Kjær, HARDCORE FREEDOM (2020). Installation view at Copenhagen Contemporary. Photo: David Stjernholm

Esben Weile Kjær, HARDCORE FREEDOM (2020). Installation view at Copenhagen Contemporary. Photo: David Stjernholm