Yoko Ono, Wish Tree Garden (1996). Installation view at Copenhagen Contemporary 2020. Photo: David Stjernholm

Yoko Ono

Wish Tree Garden

25.06.21

– 24.10.21

Hvad er dit allerhøjeste ønske? Del dine drømme og deltag i den japanskfødte kunstner Yoko Onos kunstinstallation Wish Tree Garden. Siden 1996 har Yoko Ono arbejdet med kunstværket Wish Tree, som består af et eller flere træer, der plantes rundt omkring i verden. Værket er stedsspecifikt; det vil sige, at hver træsort tilpasses stedet og dets klima i samarbejde med Yoko Ono. På en seddel, et såkaldt ‘wish tag’, kan alle skrive et ønske, som man efterfølgende hænger op på træernes grene.

Installationen blev skabt særligt til Copenhagen Contemporary, som dengang lå på Papirøen, og var en fast del af havneområdet indtil december 2017. Siden er Wish Tree Garden flyttet med til Copenhagen Contemporarys permanente rammer på Refshaleøen blot ti minutters cykeltur derfra.

I Copenhagen Contemporarys Wish Tree Garden på Papirøen voksede træer fra den danske og asiatiske natur på den københavnske havnekant, hvor de normalt ikke hører til. Syren, Rød Gråsten æble, kirsebærkornel, magnolie og tibetansk kirsebær gav tilsammen fornemmelsen af en have, som man kunne gå i og opleve blomstre, ændre farve og tabe sine blade i løbet af de skiftende årstider. Sedlerne på træernes grene blafrede i vinden, og alle de individuelle ønsker tilførte haven en poetisk dimension.

Alle ønskerne fra Wish Tree Garden bliver løbende indsamlet, og når udstillingen slutter, bliver de sendt til Yoko Onos Imagine Peace Tower på øen Viðey i Kollafjörður-bugten på Island: en kunstinstallation, der består af en høj søjle af lys, tilegnet Yoko Onos afdøde mand, musikeren John Lennon. Ønskerne fra Copenhagen Contemporary bliver samlet ved fredstårnet med den million andre ønsker, der allerede er blevet indsamlet siden 1996 fra andre steder i verden.

Om Yoko Ono

Yoko Ono (f.1933 i Tokyo) flyttede til New York i 1953, hvor hun i dag bor og arbejder. Hun har studeret Music and Poetry på Sarah Lawrence College. I 1960erne var hun en del af kunstgruppen Fluxus, hvor hun især blev kendt for sin performance- og konceptkunst.