29.5 - 1.6.21

Sun & Sea

Udstillingen

Operaforestillingen Sun & Sea, der er skabt af de tre litauiske kunstnere Rugilė Barzdžiukaitė, Vaiva Grainytė og Lina Lapelytė, har modtaget stor ros over hele verden for sin humoristiske, smukke og vedkommende skildring af påtrængende spørgsmål om vores egen og klodens fremtid. Forestillingen, der præsenteres som Sun & Sea (Marina), blev tildelt den prestigefulde Gyldne Løve for Bedste Nationale Bidrag ved den 58. Venedigbiennale i 2019.

Sun & Sea udgør et helt unikt værk, hvor publikum kan opleve en opera udfolde sig på en kunstig strand komponeret af lys, arkitektur og musik. I dette værk er den traditionelle fremførelse af en opera blevet gentænkt.
Fra et stillads over scenen kigger publikum ned på en sandstrand, komplet med solbadende gæster, en mosaik af håndklæder, farverigt badetøj og plastiklegetøj.

Forestil dig en strand – du befinder dig selv på den eller endnu bedre: du betragter den oppefra – den brændende sol, solcreme, farvestrålende badetøj og svedende håndflader og ben. Trætte lemmer liggende henslængte på en mosaik af håndklæder. Forestil dig børnenes lejlighedsvise hvin, latter, lyden fra en isbod i det fjerne. Den musikalske rytme af bølgerne i brændingen, en beroligende lyd (på denne konkrete strand, ikke andre steder). Knitren fra plastikposer som hvirvler rundt i luften for derefter at flyde stille omkring, som vandmænd, under vandoverfladen. Rumlen fra en vulkan eller en flyvemaskine eller en speedbåd. Dernæst et kor af sange: dagligdags sange, sange om bekymringer og kedsomhed, sange om næsten ingenting. Og under dem: den langsomme knagen fra en udpint Jord, en gispen. (Lucia Pietroiusti)

Kunstnerne har skrevet om Sun & Sea

Sun & Sea startede med et finurligt billede: feriegæster ligger på en sandstrand og synger, deres halvnøgne kroppe kan ses oppefra, fra solens perspektiv, som om menneskeheden var insekter. Derfra tog det omkring fire år, før menneskekroppens udsatte skrøbelighed gjorde det muligt for os at finde frem til en parallel, som besad den kolossale krops midlertidighed – Jordens krop. Selvom vi var klar over, at forestillingen på en eller anden måde ville beskæftige sig med klimaforandringer, var vi usikre på, hvordan et så stort og presserende emne kunne behandles på en subtil måde uden at være foruroligende og belærende. Operaens libretto er udformet som en mosaik af historier, indre monologer, drømme og tanker, der synges som soloer eller som kor af strandgæsterne. Denne ‘suppe’ af historier kunne lyde som en dagligdags og sorgløs summen, men midt i dette liturgiske, poppede og syntetiske hav af sange kan man mærke en forestående trussel. Billedet af fornøjelige feriedage står i kontrast til konsekvenserne af denne passivitet – planetens ressourcer der udvindes, som om det var en mousserende piña colada, man nipper til. (Vaiva Grainytė på vegne af det kunstneriske team)

Kunstnerne bag Sun & Sea

Sun & Sea er det andet projekt, de tre kunstnere arbejder sammen om.

Opsætningen af Sun & Sea på Copenhagen Contemporary er en del af et større nordisk samarbejde, som bringer værket på en omfattende turné gennem de nordiske lande. I løbet af 2020-2022 er værket allerede blevet eller vil blive opført i Norge på musikfestivalen Borealis i Bergen (2020), i Sverige i samarbejde med Malmö Konsthall (2021), i Island på Reykjavik Arts Festival (2022) og i Finland på Helsinki Festival (2022).

 

CPH STAGE & TRAVERS

CPH STAGE er landets største scenekunstfestival for professionelt voksenteater og finder sted i København hvert år fra slutningen af maj til starten af juni. Over 10 dage præsenterer festivalen både spændvidden af dansk teater netop nu og internationale turnéhits. CPH STAGE er en mulighed for at lade sig overraske og prøve nye veje i det danske teaterlandskab. Ud over forestillingerne byder CPH STAGE på events, oplæsninger, debatter, seminarer, fester og meget mere.

TRAVERS er et tværkunstnerisk projekt, der giver professionelle kunstnere fra ind- og udland mulighed for at udfordre deres vanetænkning, udvide deres kunstneriske sprog og opsøge samarbejder på tværs af kunstformer.

Formålet er for TRAVERS at inspirere tværkunstneriske processer for at bane vej for nye værker og samarbejder på tværs af kunstarterne musik, litteratur, billedkunst, arkitektur, film og scenekunst. Årets forløb undersøger temaet ’Confront the Future’, hvor kunstnere og forskere fra hele verden undersøger, hvordan fremtidsperspektivet kan anspore til nye idéer, arbejdsmetoder og kunstneriske interaktioner. En række værter fra ind- og udland vil stille sig selv og deres kunstneriske praksis til rådighed for sammen med deltagerne at udforske, hvordan fremtiden og kunsten kan påvirke hinanden.

 

Støttet af

Nordisk Kulturfond

Statens Kunstfond

Aage og Johanne Louis-Hansen Fond

Knud Højgaards Fond

Gangstedfonden

Toyota-Fonden

William Demant Fonden

Credits

Læs librettoen til Sun & Sea her.

Bemærk:

Der er udsolgt, men det er muligt at skrive sig på venteliste via dette link.

Sun & Sea

En operaforestilling af Rugilė Barzdžiukaitė, Vaiva Grainytė og Lina Lapelytė
Koncept og idéudvikling: Rugilė Barzdžiukaitė, Vaiva Grainytė og Lina Lapelytė
Direktør og scenograf – Rugilė Barzdžiukaitė
Sangtekster – Vaiva Grainytė
Oversætter – Rimas Užgiris
Komponist og musikalsk direktør – Lina Lapelytė
Kurator – Lucia Pietroiusti
Turnéleder – Aušra Simanavičiūtė
Turnékoordinator / scenechef – Erika Urbelevič
Teknisk direktør – Lique Van Gerven
Visual identity – Goda Budvytytė
Koncept og design af katalog og vinyl – Åbäke
Sound engineers – Romuald Chaloin Galiauskas
Sangere: Evaldas Alekna, Aliona Alymova, Svetlana Bagdonaitė, Marco Cisco, Dominyka Čiplytė, Claudia Graziadei, Sandro Hähnel, Artūras Miknaitis, Vytautas Pastarnokas, Eglė Paškevičienė, Kalliopi Petrou, Ieva Skorubskaitė, Annapaola Trevenzuoli, Elisabetta Trevenzuoli, Nabila Dandara Vieira Santos

Optrædende: Raminta Barzdžiukienė, Vincentas Korba, Ona Lapelienė, Jeronimas Petraitis, Juozas Petraitis, Pranas Petraitis, Jonas Statkevičius m.fl.

Producer af den oprindelige forestilling – Neon Realism

Co-producere: Kunstkolonien Nida på Kunstakademiet i Vilnius, Akademie Schloss Solitude Goethe-Institut, Münchner Kammerspiele, Det Nationale Kunstmuseum i Vilnius, Staatsschauspiel Dresden, The Momentary, Arkansas

Sponsor: JCDecaux

Opdragsgiver: (Sun & Sea (Marina), Venedig, 2019) – Rasa Antanavičiūtė

Sponsorer af den oprindelige forestilling: (Sun & Sea (Marina), Venedig, 2019): Litauens Kulturråd, Republikken Litauens Kulturministerium, Laurenz Foundation i Basel, Vilnius Kommune

Show all

Det sker

De næste 7 dage på Copenhagen Contemporary