Rugilė Barzdžiukaitė, Vaiva Grainytė and Lina Lapelytė, Sun & Sea (Marina). Opera-performance at Biennale Arte 2019, Venice. Courtesy of the artists. Photo: Andrej Vasilenko.

Sun & Sea

29.05.

– 01.06.21

Operaopsætningen Sun & Sea, der er skabt af de tre litauiske kunstnere Rugilė Barzdžiukaitė, Vaiva Grainytė og Lina Lapelytė, har opnået stor international omtale og anerkendelse for sin humoristiske, smukke og vedkommende skildring af påtrængende spørgsmål om vores egen og klodens fremtid. Sun & Sea blev på den 58. Venedigbiennale i 2019 belønnet med den prestigefyldte Gyldne Løve for den bedste nationale deltagelse.

Sun & Sea udgør et helt unikt værk, hvor publikum kan opleve en opera udfolde sig på en kunstig strand komponeret af lys, arkitektur og musik. I denne opera gentænkes operaens traditionelle præsentationsform, og de besøgende bydes på en ny form for oplevelse, hvor sang, musik, installationskunst og performance forenes i en usædvanlig publikumsinddragende totaloplevelse.

Fra et stillads kigger publikum ned over en sandstrand, komplet med solbadende gæster, en mosaik af håndklæder, farverigt badetøj og plastiklegetøj. Livet på stranden udfolder sig som en forestilling uden begyndelse eller slutning, hvor en gruppe feriegæster med forskellige baggrunde og aldre tilbringer en sædvandlig dag på stranden; læser, spiser, tegner, ser på deres telefoner, sover, småsnakker og leger, imens plastikposer hvirvler i luften og flyder som tavse, vandmandslignende organismer under vandoverfladen. Et sted i det fjerne lyder en rumlen – fra en vulkan, en flyvemaskine eller en speedbåd. Alt dette akkompagneres af et kor af sangere, der synger hverdagslige sange om bekymring og kedsomhed. Under de klare farver, erindringer om sommerminder og sin forførende humor er Sun & Sea et værk, der omhandler klimaet og klodens tilstand. Rammen, en overfyldt strand om sommeren, maler et billede af både dovenskab og lethed, imens mulige nært forestående klimakriser udfolder sig uden synderlig bekymring hos strandgæsterne. Verdens ende, foreslår værket, kan ramme os med samme ubesværede blødhed som en popsang.

Den nyskabende opera er skrevet som en ’stream of consciousness’ og skifter med glidende overgange mellem kor og vers skrevet til hver af badegæsternes særegne karakter. Deres sange er poetiske, bizarre og ofte utroligt morsomme. Efterhånden som sangene bliver flere, åbenbares der i hverdagens små begivenheder langsomt også større ængsteligheder for planeten og de menneskeskabte forandringer i klimaet. Sangene vokser til en global symfoni, der adresserer presserende spørgsmål på planetarisk skala om vores tids bæredygtighed og økologi. Sangene glider ind i en næsten uudholdelig lidenskab og smerte, og truslen siver langsomt ind som glinsende sololie.

 

Kunstnerne bag Sun & Sea

Rugilė Barzdžiukaitė (f. 1983) er film- og teaterinstruktør og bosiddende i Vilnius. I hendes arbejde udforsker hun mellemrummet mellem objektive og forestillede virkeligheder og udfordrer med en legende tilgang den antropocentriske måde at tænke og opleve verden på.

Vaiva Grainytė (f. 1984) er ligeledes bosiddende i Vilnius. Hun arbejder som skribent, manuskriptforfatter og digter. I sit arbejde bearbejder hun personlig og kollektiv hukommelse, daglige rutiner og sociale problemer med en tilgang, der er lige dele poetisk og ironisk.

Lina Lapelytė (f.1984) bor og arbejder i Vilnius og London. Hun arbejder som både kunstner, musiker og komponist. Hendes performance-baserede arbejde har rødder i musikken og flirter med popkultur, kønsstereotyper og nostalgi.

Sun & Sea er det andet samarbejde mellem de tre kunstnere.

Opsætningen af Sun & Sea på Copenhagen Contemporary er en del af et større nordisk samarbejde, der bringer værket på en omfattende turne gennem de nordiske lande. I løbet af det kommende år vil værket således præsenteres i Sverige i samarbejde med Malmö Konsthall, i Norge på musikfestivallen Borealis i Bergen, på Reykjavik Arts Festival på Island og Helsinki Festival i Finland.

 

CPH STAGE & TRAVERS

CPH STAGE er landets største scenekunstfestival for professionelt voksenteater og finder sted i København hvert år i slutningen af maj–starten af juni. Over 10 dage præsenterer festivalen både spændvidden af dansk teater netop nu og internationale turnéhits. CPH STAGE er en mulighed for at lade sig overraske og prøve nye veje i det danske teaterlandskab. Ud over forestillingerne byder CPH STAGE på events, oplæsninger, debatter, seminarer, fester og meget mere.

TRAVERS er et tværkunstnerisk projekt, der giver professionelle kunstnere fra ind- og udland mulighed for at udfordre deres vanetænkning, udvide deres kunstneriske sprog og opsøge samarbejder på tværs af kunstformer.

Formålet er for TRAVERS at inspirere tværkunstneriske processer for at bane vej for nye værker og samarbejder på tværs af kunstarterne musik, litteratur, billedkunst, arkitektur, film og scenekunst. Årets forløb undersøger temaet ’Confront the Future’, hvor kunstnere og forskere fra hele verden undersøger, hvordan fremtidsperspektivet kan anspore til nye ideer, arbejdsmetoder og kunstneriske interaktioner. En række værter fra ind- og udland vil stille sig selv og deres kunstneriske praksis til rådighed, for sammen med deltagerne at udforske hvordan fremtiden og kunsten kan påvirke hinanden.

 

Udstillingen er støttet af

Nordisk Kulturfond

Statens Kunstfond

Aage og Johanne Louis-Hansen Fond

Knud Højgaards Fond

Gangstedfonden

Toyota Fonden

William Demant Fonden

Læs librettoen til Sun & Sea her.

 

Bemærk:

Der er udsolgt, men det er muligt at skrive sig på venteliste via dette link.

 

Sun & Sea

En operaopførelse af: Rugilė Barzdžiukaitė, Vaiva Grainytė og Lina Lapelytė
Koncept og udvikling: Rugilė Barzdžiukaitė, Vaiva Grainytė og Lina Lapelytė
Instruktør og scenograf: Rugilė Barzdžiukaitė
Librettist: Vaiva Grainytė
Komponist og koncept: Lina Lapelytė
Kurator: Lucia Pietroiusti
Tourproducent: Aušra Simanavičiūtė
Tourkoordinator / Scenemester: Erika Urbelevič
Tekniker: Lique Van Gerven
Designer: Goda Budvytytė
Lyddesigner: Romuald Galiauskas

Sangere: Aliona Alymova, Marco Cisco, Claudia Graziadei, Artūras Miknaitis, Yates Norton, Vytautas Pastarnokas, Eglė Paškevičienė, Kalliopi Petrou, Ieva Skorubskaitė, Svetlana Statkevičienė, Annapaola Trevenzuoli, Elisabetta Trevenzuoli, Nabila Dandara Vieira Santos.

Performere: Raminta Barzdžiukienė, Vincentas Korba, Jeronimas Petraitis, Juozas Petraitis, Pranas Petraitis, Mantas Petraitis, Jonas Statkevičius og andre.

Stiftende Producent – Neon Realism

Medproducenter: Nida Art Colony of Vilnius Academy of Arts, Akademie Schloss Solitude Goethe-Institut, Münchner Kammerspiele, National Gallery of Art in Vilnius, Staatsschauspiel Dresden, The Momentary, Arkansas
Sponsor: JCDecaux

Kommissærer ( Sun & Sea (Marina), Venedig, 2019) – Rasa Antanavičiūtė
Stiftende mæcener (Sun & Sea (Marina), Venedig, 2019): Litauisk Råd for Kultur, Kulturministeriet i Republikken Litauen, Laurenz Foundation i Basel, Vilnius bykommune.