Sol Calero, El Autobús (2019). Tate, Liverpool. Courtesy of the artist. Photo by Roger Sinek

Sol Calero

El barco de barro (The Clay Ship)

10.10.

– 30.05.21

Med malerier som baggrund skaber den venezuelanske kunstner Sol Calero komplekse stedsspecifikke installationer sammensat af skulpturer, tekstiler og fundne objekter. Ligesom kulisser omslutter hendes værker ofte den besøgende, der kan træde ind i scenografien og være med til at udfolde værkets fortælling. Ved at anvende klichéer, der bl.a. bygger på den kulturelle arv fra hendes hjemland, Venezuela, reflekterer Calero over tvetydigheden af kulturelle symboler, og hvordan deres betydning kan forandres over tid. Med disse greb undersøger hun stereotyper og kulturelle misforståelser, der er indlejret i kunsten, og sætter fokus på ulighederne i form af latinamerikanske kunstneres underrepræsentation og eksotisme.
Calero er kendt for at skabe sine installationer som mødesteder, der giver rum til udveksling og samtale. Hun har således udstillet en bus åben for passagerer på Tate Liverpool, åbnet en venezuelansk valutavekselshop på Art Basel, indrettet et shopping center på Hamburger Bahnhof Museum, inviteret frisører og negleteknikere til at komme og style gæster i udstillingerne og afholdt fællesspisning, koncerter og salsaklasser i sine værker.

Sol Calero

Sol Calero (f.1982) er født i Caracas i Venezuela og bor og arbejder i dag i Berlin. Hun har en bachelorgrad i billedkunst fra Universidad de La Laguna på Tenerife og en kandidatgrad i design fra Universidad Complutense de Madrid i Spanien.

Calero udtrykker sig i en bred vifte af medier, der omfatter maleri og skulptur, fundne objekter, tekstiler, video, lyd og stedsspecifikke installationer. Ofte bygger hun installationer, der mimer funktionelle rum. Tidligere værker tæller bl.a. en skole, en spa og flere gange har hun udforsket de kulturelle koder i latinamerikanske frisørsaloner, der har en vigtig social funktion som et sted, hvor hemmeligheder udveksles og varer fra det sorte marked forhandles.

Sol Calero har udstillet verden over og af nylige udstillinger kan nævnes Tate Liverpool, Brücke Museum, Berlin, ACCA The Australian Center of Contemporary Arts, Melbourne, Galerie Crèvecœur, Paris, Kunsthalle Lissabon, Museum Boijsmans van Beuningen, Rotterdam, Hamburger Bahnhof Museum, Berlin, Kunsthaus Bregenz og Studio Voltaire, London.

Sammen med sin ægtefælle, kunstneren Christopher Kline, driver Sol Calero projektrummet Kinderhook & Caracas i Berlin, hvor de kuraterer udstillinger af andre kunstnere. Derudover er hun den ene af fem kunstnere, der står bag CONGLOMERATE, et videokunstprojekt i form af en tv-kanal.