Pierre Huyghe, 'Untitled (Human Mask)', 2014. Film, color, sound. 19 minutes. Courtesy the artist; Marian Goodman Gallery, New York; Hauser & Wirth, London; Esther Schipper, Berlin; and Anna Lena Films, Paris.© Pierre Huyghe

Pierre Huyghe

(Untitled) Human Mask

10.02.17

– 21.05.17

Copenhagen Contemporary præsenterede i foråret 2017 et hovedværk af den verdensberømte franske kunstner Pierre Huyghe; videoinstallationen (Untitled) Human Mask (2014). Med billeder fra en tsunamiramt japansk kystby, sendes vi ind i en uhyggelig verden, hvor fiktion og virkelighed, det biologiske og det kulturelle smelter sammen.

Pierre Huyghe fortæller om Untitled (Human Mask):
”Human Mask” er et overgangsritual.
En abe iført en kvindemaske er dresseret til at fungere som tjener. Dette intetvidende dyr, der er sat til at udføre menneskeligt arbejde, befinder sig sammen med en drone, et ubemandet kamera, der udfører en forprogrammeret opgave, i Fukushimas ødelagte landskab lige efter natur- og atomkatastrofen. I en restaurant udfører den efterladte abe stadig de rutiner, som den er blevet trænet til at udføre, ganske som var den en maskine. Et meningsløst mønster af gentagelse og variation. Dyret er fanget inde i en gengivelse af menneskelig aktivitet, som det nu er alene om at formidle.
Nogle gange udfører det sin tjenerrolle, andre gange er det inaktivt, endeløst ventende, henfalden i kedsomhed, svævende mellem instruks og instinkt. Bag masken finder vi en efterkommer af én af menneskehedens fjerne fælles forfædre, foran den en drone, menneskets forlængede arm.

Med den dystopiske verden i Untitled (Human Mask) peger Pierre Huyghe på de konsekvenser, som den menneskelige indvirkning har på naturen. Måske afspejler værket også den ’antropocæne epoke’, vi lever i: En tid hvor mennesket er blevet en planetforandrende kraft, der påvirker klodens fysiske og biologiske systemer. Huyghes værk viser os en apokalyptisk verden, hvor mennesket synes helt udslettet, og hvor abens dresserede bevægelser er det eneste levn fra den menneskelige civilisation. Untitled (Human Mask) indfanger væsentlige temaer i Pierre Huyghes kunst. Filmens gådefulde og foruroligende situationer peger hen imod en nedbrydning af biologiske og kulturelle forskelle.

Om Pierre Huyghe

Pierre Huyghe (f.1962 i Paris), bor og arbejder i New York og Chile. Huyghe er en af vor tids vigtigste samtidskunstnere. I hans værker sløres grænserne mellem traditionelle modsætninger; det levende og det livsløse, det virkelige og det symbolske; dyr, menneske og maskine. Siden begyndelsen af 1990’erne har Huyghe arbejdet med udstillingen som præsentationsform og udfordret dens traditionelle formater. Som en kunstens koreograf sammentænker han de enkelte værker til en dynamisk helhed, der som en organisme eksisterer og forandrer sig uafhængigt af vores tilstedeværelse. Huyghe har præsenteret talrige soloudstillinger verden over, herunder bl.a. på MoMA, New York; The Metropolitan Museum of Art, New York; LACMA, Los Angeles; Centre Georges Pompidou, Paris; Tate Modern, London og Ludwig Museum, Køln.

Pierre Huyghe, Untitled (Human Mask), 2014. Film, color, sound. 19 minutes. Courtesy the artist; Marian Goodman Gallery, New York; Hauser & Wirth, London; Esther Schipper, Berlin; and Anna Lena Films, Paris.© Pierre Huyghe

Pierre Huyghe, Untitled (Human Mask), 2014. Film, color, sound. 19 minutes. Courtesy the artist; Marian Goodman Gallery, New York; Hauser & Wirth, London; Esther Schipper, Berlin; and Anna Lena Films, Paris.© Pierre Huyghe