Marta Minujín in her studio on rue Delambre in Paris, with her first multicolored mattresses, 1963 © Marta Minujín Archives

Marta Minujín

Intensify Life

11.10.24

– 21.04.25

Efterårets store udstilling på CC bliver Europas første retrospektive udstilling med den banebrydende argentinske popkunstner Marta Minujín.

Marta Minujín (f. 1943) er en ikonisk figur og en af de mest prominente latinamerikanske pop- og konceptkunstnere gennem tiden. Gennem de seneste 60 år har hun udviklet happenings, performances, installationer og videoværker, som har påvirket generationer af samtidskunstnere i Latinamerika, USA og Europa.

Minujín kombinerer elementer fra eksperimenterende teater, populærkulturens film, tv og reklamer og eklektisk sammensatte materialer for at skabe totale miljøer, der placerer gæster i centrum af sociale situationer, hvor de konfronteres med mediebilledernes forførende kræfter. Hendes kunst er karakteristisk for popkunstens leg med forbrugs- og massekulturens symboler og koder via sanselige, psykedeliske og flygtige udtryk – ofte med lige dele humor og politisk kritik.

Omdrejningspunktet for udstillingen er et af kunsthistoriens første totalinstallatoriske værker: La Menesunda fra 1965. Den labyrintiske installation er Minujíns hovedværk og er udformet som en fantasifuld rejse gennem Buenos Aires, opdelt i 11 forskellige rum. På vejen møder publikum blandt andet en neonoplyst gade, en sump, en kvindesalon, hvor en negleartist giver manicure, et soveværelse med et slumrende par – og til tider duften af grillkylling. Opkaldt efter det lokale slang for kaos er værket inspireret af Buenos Aires’ pulserende gadeliv.

Udstillingen vil desuden vise et bredt og varieret udvalg af kunstnerens værker udstillet sammen med arkivmateriale, som CC har fået unik adgang til gennem det tætte samarbejde med kunstneren. Udstillingen skabes i tæt samarbejde med Museo Moderno i Argentina og vises efter CC på Museo Reina Sofia i Madrid, Tate Liverpool samt KANAL-Centre Pompidou i Bruxelles.