Elmgreen & Dragset, Short Story (2020). Installation view at Copenhagen Contemporary, 2021. Photo: David Stjernholm

Elmgreen & Dragset

Short Story

21.04.21

– 24.10.21

Med installationen Short Story har den dansk-norske kunstnerduo Elmgreen & Dragset forvandlet Copenhagen Contemporarys Hal 2 til en tennisbane. Når man træder ind i udstillingshallen møder man en tennisbane i næsten fuld størrelse, hævet en smule over gulvet. Det hvide net og opkridtningen af banen markerer spillets regler på det orange-brune underlag, og indrammer en tyst scene, hvor de tre skulpturer; Flo, Kev og Bogdan, spiller hovedrollerne.

Short Storys fortælling udfolder sig på denne tennisbane, hvor to hvidmalede bronzeskulpturer af unge drenge står, som har de netop afsluttet en kamp. Drengene ser små og isolerede ud på den store tennisbane, og deres kroppe og blikke vender væk fra hinanden – dialogen og spillet mellem dem synes slut. I stedet for glædesjubel er scenen præget af et tavst ubehag for både ‘vinder’ og ‘taber’. Skulpturen Flo står med ryggen til sin modstander Kev og stirrer på det trofæ, han øjensynligt har vundet. Men i stedet for at vise stolthed over sin sejr ser han trist og ensom ud, mens Kev, der ligger ned på den anden side af banen, synes overmandet af sit nederlag.

I et hjørne uden for tennisbanen sidder en tredje figur, den ældre mand Bogdan, der halvsovende i sin kørestol ser på banen. Med øjenlåg, der er ved at falde i, synes han at trække sig tilbage fra virkeligheden omkring sig og måske i stedet lade en indre verden tage over fra den ydre. Er tenniskampen mellem de to drenge en forestilling i hans hoved – et fjernt minde som dukker op igen i en drøm? Eller er han bare tilskuer som os andre?

Elmgreen og Dragsets Short Story er som et filmisk stilbillede, der fanger øjeblikket efter en kamp – men det er op til publikum selv at udfylde og formulere fortællingerne, frosset foran dem i tid og sted. I Short Story får vi ikke mange svar eller forklaringer. Tre karakterer står fast foran dig, men de subtile fortællinger bag forbliver flygtige og vanskelige at få fat på. I stedet træder vi ind i en arena, hvor vi kan reflektere og tale om emner som konkurrence, individualisme, inklusion og eksklusion.

 

Udstillingen er støttet af

Anonym Fond

Om Elmgreen og Dragset

Elmgreen & Dragset har arbejdet sammen som kunstnerduo siden 1995 og har boet og arbejdet i Berlin siden 1997. I deres kunstneriske virke undersøger de spørgsmål om identitet og tilhørsforhold, og udfordrer konventionelle måder at lave udstillinger på. Fysisk såvel som konceptuelt arbejder Elmgreen og Dragset således ofte med rum – forstået både som de arkitektoniske og materielle strukturer, der omgiver os, og som de mentale rum, vi skaber omkring os.

Læs også mere om vores nuværende udstilling Science & Samtidskunst eller kommende udstillinger Yet It Moves og Hannah Toticki.

Elmgreen & Dragset, Flo (2020). Installation view in Short Story at Copenhagen Contemporary, 2021. Photo: David Stjernholm

Elmgreen & Dragset, Bogdan (2020). Installation view in Short Story at Copenhagen Contemporary, 2021. Photo: David Stjernholm