Celeste Boursier-Mougenot, from here to ear, 2016. Photo: Anders Sune Berg

Céleste Boursier-Mougenot

25.11.

– 05.03.17

I et skandinavisk landskab af sand og marehalm spiller 88 zebrafinker eksperimenterende kompositioner på 17 el- og basguitarer. Den franske kunstner og komponist Céleste Boursier-Mougenot har med installationen from here to ear v. 21  forvandlet CCs 600 m2 store hal til en gigantisk voliere, hvor 44 zebrafinkepar bor hen over vinteren. Fuglene yver rundt og sætter sig på instrumenternes strenge, som var de kabler mellem hustage eller grene på et træ. Finkernes kvidren og lydene, de laver med deres næb og klør på de elektriske instrumenter, fylder udstillingshallen med ambient musik. En livekoncert uden begyndelse og ende.

Céleste Boursier-Mougenot er kendt over hele verden for sine akustiske installationer, hvor kultur, natur og teknologi smelter sammen. I from here to ear v. 21 inviteres vi ind på fuglenes territorum; et lyst og poetisk landskab udformet med labyrintiske stisystemer, hvor vi kan gå rundt og opleve, hvordan finkerne samles på strengene, drikker vand fra omvendte trommebækner i sandet og opholder sig i redeklyngerne. Installationen tilbyder en totaloplevelse, hvor alle sanser stimuleres. Vores adfærd er en lige så vigtig del af værket som finkernes, da vores tilstedeværelse og bevægelser i rummet påvirker fuglene, så den uforudselige musik forandres.

For Céleste Boursier-Mougenot gemmer der sig et musikalsk potentiale i alt. Han arbejder videre på en tradition fra 1960’ernes eksperimenterende kunst- og musikscene med den amerikanske komponist John Cage som en af hoved figurerne. Ved at udforske lydpotentialet i hverdagsobjekter og materialer skaber Boursier-Mougenot forskellige former for systemer eller strukturer i sine installationer. På en ofte legende måde tilføjer han elementer, som f.eks. fugle, der giver værket en uforudigelig karakter. Det uforudsigelige opleves også, når han i værket aura (2015) lader kirsebærsten vælte ned fra loftet og ramme et akustisk trommesæt på gulvet, udløst af graden af aktivitet på de besøgendes mobiltelefoner. Eller som i værket clinamen(2013), hvor hundredvis af porcelænsskåle støder mod hinanden i et vandbassin og laver tilfældige lydkompositioner.

from here to ear er et af Céleste Boursier-Mougenots hovedværker, som han har arbejdet med og udviklet siden 1995. Hver gang værket udstilles, får det en ny form tilpasset stedet. Installationen på CC er den største version af værket nogensinde.

Om Céleste Boursier-Mougenot

Céleste Boursier-Mougenot (f. 1961) bor og arbejder i Sète, Frankrig. Efter ti år som komponist på det franske avantgarde- teater Pascal Rambert begyndte han i midten af 1990’erne at arbejde med installationskunst, hvor både lyd og det scenografiske fra teateret blev en del af hans kunst. Boursier-Mougenot har haft soloudstillinger på bl.a. Musée des Beaux-Arts de Montréal i Montréal, Palais de Tokyo i Paris og Barbican Art Gallery i London, og i 2015 repræsenterede han Frankrig på Venedig Biennalen.

Om fuglene:

De 88 zebrafinker i udstillingen kommer fra en opdrætter i Mørke i Østjylland. Zebrafinker stammer oprindeligt fra Australien, hvor de lever vildt over hele kontinetet, og opdrættes i dag mange steder i Europa. De 44 hunfugle og 44 hanfugle er særligt udvalgt for deres socialt anlagte natur: de er hverken sky eller aggressive. Efter udstillingens afslutning vil fuglene blive sendt tilbage til opdrætteren.

Zebrafinker foretrækker at leve som flokdyr og har ingen trang til at flyve ud på egen hånd.

Fuglene tilses og passes dagligt af CCs personale efter fugleopdrætterens og veterinærmyndighedernes anvisninger.

Udstillingens lydside skabes af fuglene, når de lander på el- og basguitarernes strenge. Det gælder ikke for bækkenerne.

En timer tænder langsomt lyset om morgenen og dæmper det på tilsvarende vis om aftenen, således at fuglene får en optimal hvileperiode. Timeren er indstillet, så lysmængden svarer til solens gang henover et sommerdøgn.

CC har rådført sig med en dyrlæge fra Miljø- og Fødevareministeriet for at sikre fuglenes velbefindende. Fugleopdrætteren kommer også med gode råd om, hvordan fuglenes sundhed og velvære kan opretholdes.

Udstillingen er støttet af:

Statens Kunstfond

Celeste Boursier-Mougenot, from here to ear, 2016. Photo: Anders Sune Berg

Celeste Boursier-Mougenot, from here to ear, 2016. Photo: Anders Sune Berg

Celeste Boursier-Mougenot, from here to ear, 2016. Photo: Anders Sune Berg