1.7 - 22.10.16

Carsten Nicolai

unidisplay

Udstillingen

Carsten Nicolai er en tysk kunstner og musiker, der arbejder i et krydsfelt mellem kunst, musik og videnskab. Han er kendt verden over for sine minimalistiske og digitale værker – det gælder både på den internationale kunstscene med hans konceptuelle installationer, såvel som på den elektroniske musikscene, hvor han under navnet Alva Noto ligeledes har gjort sig bemærket med sine præcise, subtile lyde og visuelle koder.

Den mere end 30 meter lange lys- og lydinstallation  unidisplay, som CC udstillede på Papirøen, består af en lang væg, hvorpå der projiceres skiftende lysmønstre, der via spejle i begge sider af projektionen udgør et uendeligt univers. De bølgende mønstre påvirker vores øjne via optisk illusion, flimmer og efterbilleder. Samtidigt er de forskellige visuelle udtryk forankret i en lydside, der forplanter sig i kroppen via højtalere placeret under en lang bænk, man kan sidde på i installationen.

Carsten Nicolai er oprindelig uddannet landskabsarkitekt, og hans viden om bl.a. geologi, biologi og arkitektur afspejler sig i hans værker, der kombinerer lyd, lys og rum.  unidisplay er blandt andet inspireret af japansk havearkitekturs organiske og systematiske rum, og som i japanske haver kan man i installationen sidde på en bænk og betragte det uendelige digitale landskab.

Værkets skiftende lysmønstre og den sammenhængende lydside skaber et dynamisk aspekt. Carsten Nicolai er optaget af, hvordan tid altid er afhængigt af vores perspektiv og forankret i vores krop og væren. Ud over spørgsmål om tid og rum er Carsten Nicolai også interesseret i alle de ‘usynlige’ lyde, vi hele tiden er omgivet af i hverdagslivet, og de lyde, vi konstruerer gennem sprog og musik, og som har en stor indflydelse på os.

Selvom  unidisplay  er et komplekst digitalt værk, er det lavet på baggrund af tegninger, som Carsten Nicolai har lavet i hånden, der efterfølgende er blevet transformeret til de digitale visuelle mønstre. Bag de fleste af Carsten Nicolais værker ligger denne undersøgelse af forskellen mellem det organiske og det uorganiske, menneske og maskine. Overordnet handler  unidisplay  om den måde, vi sanser vores omverden på, og hvordan vores omgivelser virker tilbage på os. Carsten Nicolai kalder selv sin praksis for en undersøgelse af semiotik – hvordan betydning, ved hjælp af tegn, produceres, overføres, modtages og fortolkes, både ikke-sprogligt i vores kroppe og som en aflæsning af informations-processer i vores omverden.

Om Carsten Nicolai

Carsten Nicolai (f.1965) bor og arbejder i Berlin. Han har deltaget i vigtige internationale udstillinger som Documenta X og den 49. og 50. Venedig Biennale, ligesom han har haft en omfattende række af solo- og gruppeudstillinger verden over. I sine musikprojekter har han samarbejdet med Ryuichi Sakamoto, Ryoji Ikeda (cyclo.), Blixa Bargeld og Mika Vainio. Under navnet Alva Noto har han lavet performances på bl.a. Solomon R. Guggenheim Museet i New York, San Francisco Museum for Modern Art, Centre Pompidou i Paris og Tate Modern i London.

Show all

Det sker

De næste 7 dage på Copenhagen Contemporary