Sol Calero, El barco de barro (The Clay Ship) (2020). Installation view at Copenhagen Contemporary. Photo: David Stjernholm

Sol Calero

El barco de barro (The Clay Ship) [FORLÆNGET]

10.10.20

– 01.08.21

Rejser vi ud i længere tid, står det klart for os, hvor vi kommer fra, og hvad der kendetegner vores egen kultur. I mødet med andre bliver vi konfronteret med et eksternt blik på os selv og vores hjemland og de omskrivninger, generaliseringer og misforståelser, som opstår, når andre fortolker vores kultur og fortællinger.
Det var netop sådan en rejse den venezuelanske kunstner Sol Calero tog os med på, da hendes farvestrålende caribiske univers blev foldet ud for fuld kraft i Copenhagen Contemporarys haller under titlen El barco de barro (The Clay Ship). Her skabte Calero et levende fællesskab med pavilloner, plastikstole og møbler i organiske former, som et billede på forestillingen om Latinamerika. Udstillingen er bygget op som et stort lerværksted, hvor spørgsmål om identitet, indvandring og kulturmøder kunne udforskes, alt imens publikum kunne bevæge sig frit rundt i installationen. I arbejdet med leret inviterede Sol Calero gæsterne til at tage del i skabelsen af udstillingen og til at give deres egen fortælling videre. Udstillingen udviklede sig gradvist, og i løbet af udstillingsperioden blev de besøgendes kreationer sat op overalt i udstillingen og fyldte reoler, trapper, hylder borde og andre flader overalt i El barco de barro (The Clay Ship).

 

Kunsten som genvej til forståelse

Sol Caleros kunstneriske arbejde er inspireret af latinamerikanske kunstnere fra 60’erne og 70’erne, der koblede kunst, politiske ideer og aktivisme. Det er kunst, der gør op med grænserne mellem fin- og lavkultur, mellem design og håndværk og med, hvad der betragtes som kunst, og hvad der ikke gør.

Mødet med Sol Caleros udstilling var et møde med kunsten, men også med os selv og andre. Møder mellem mennesker giver nye og flere billeder og perspektiver på verden, som kan ændre vores forståelse af, ikke kun andre kulturer, men også vores egen. Hvornår har du sidst mødt et menneske, der gav dig et nyt perspektiv på verden? Det er nogle af de spørgsmål og tanker, som Caleros udstilling satte i gang, og som netop i en coronatid, at der både er forskelle og fællesskaber mellem os mennesker og nationer.

 

Fortællinger i ler

I udstillingen var gæsterne helt tæt på lerets forvandlingsproces. Fra det våde og formbare, som blev til stentøj i varmen, og til det i sidste ende blev glaseret og gennemgik kemiske processer i den store ovn. Gæsterne blev opfordret til at bygge videre på andres fortællinger og forme og udvikle El barco de barro (The Clay Ship) i fællesskab. Sol Calero gav med lerskibet CCs gæster sejl til at fortælle om deres historie og kulturarv.

 

Sol Calero, El barco de barro (The Clay Ship) er støttet af Nordea Fonden.
Lerværksteder i Sol Caleros udstilling er udviklet i samarbejde med Cerama.

Sol Calero

Sol Calero (f.1982) er født i Caracas i Venezuela og bor og arbejder i dag i Berlin. Hun har en bachelorgrad i billedkunst fra Universidad de La Laguna på Tenerife og en kandidatgrad i design fra Universidad Complutense de Madrid i Spanien.

Calero udtrykker sig i en bred vifte af medier, der omfatter maleri og skulptur, fundne objekter, tekstiler, video, lyd og stedsspecifikke installationer. Ofte bygger hun installationer, der mimer funktionelle rum. Tidligere værker tæller bl.a. en skole, en spa og flere gange har hun udforsket de kulturelle koder i latinamerikanske frisørsaloner, der har en vigtig social funktion som et sted, hvor hemmeligheder udveksles og varer fra det sorte marked forhandles.

Sol Calero har udstillet verden over og af nylige udstillinger kan nævnes Tate Liverpool, Brücke Museum, Berlin, ACCA The Australian Center of Contemporary Arts, Melbourne, Galerie Crèvecœur, Paris, Kunsthalle Lissabon, Museum Boijsmans van Beuningen, Rotterdam, Hamburger Bahnhof Museum, Berlin, Kunsthaus Bregenz og Studio Voltaire, London.

Sammen med sin ægtefælle, kunstneren Christopher Kline, driver Sol Calero projektrummet Kinderhook & Caracas i Berlin, hvor de kuraterer udstillinger af andre kunstnere. Derudover er hun den ene af fem kunstnere, der står bag CONGLOMERATE, et videokunstprojekt i form af en tv-kanal.

Lerværkstedet. Sol Calero, El barco de barro (The Clay Ship) (2020). Installation view at Copenhagen Contemporary. Photo: Felix Adler

Lerværkstedet. Sol Calero, El barco de barro (The Clay Ship) (2020). Installation view at Copenhagen Contemporary. Photo: Felix Adler

Sol Calero, El barco de barro (The Clay Ship) (2020). Installation view at Copenhagen Contemporary. Photo: David Stjernholm

Sol Calero, El barco de barro (The Clay Ship) (2020). Installation view at Copenhagen Contemporary. Photo: David Stjernholm